Генерал Младић затражиће четири дана да обиђе гробове мајке, кћерке и братанца

СРБИЈА И РЕПУБЛИКА СРПСКА ДАЈУ ГАРАНЦИЈЕ ДА ЋЕ СЕ ВРАТИТИ У ХАГ

* Одбијен захтев тужилаштва да се поништи одлука судије Жан-Клода Антонетија о изузећу судија Теодора Мерона, Кармела Ађијуса и Ли Даћуна Младићев бранилац Драган ИВЕТИЋ: „Ово је велика победа права и успех одбране. Очекујемо да ће ово веће бити праведније и да ће генерал коначно имати фер суђење, које је изостало протеклих година

__________________________________________________________________________________

         ГЕНЕРАЛ Ратко Младић затражиће од Механизма у Хагу да га пусти на четири дана да би обишао гроб мајке и недавно преминулог братанца у Калиновику, као и ћерке у Београду, пишу београдске "Вечерње новости".

         Лист наводи да је Влада Србије јуче одлучила да изда гаранције да ће обезбеђивати Младића на својој територији и вратити га назад у притвор.

         Тврди да су обављене све безбедносне провере и да се гарантује да ће генерал бити под строгом контролом надлежних служби, а гаранције је недавно дала и Република Српска.

         Према писању "Новости", одбрана генерала Младића би у понедељак, 10. децембра требало да поднесе и званичан захтев судском вијећу.

         Прије одлуке суда, тужилаштво има рок од десет дана да изнесе своје мишљење о овом захтеву, а вијеће ће тек после тога разматрати да ли да Младићу дозволи да обиђе гробове најближих.

         Првобитна намера је била да Младић затражи привремено пуштање од 10. до 14. децембра да би присуствовао давању 40 дана од смрти најближег рођака, али ће због кратких рокова покушати да затражи нека друга четири дана.

         "Вечерње новости" пишу и да је ад хок постављено трочлано веће у жалбеном поступку одбило захтјев тужилаштва да се поништи одлука судије Жан-Клода Антонетија о изузећу судија Теодора Мерона, Кармела Ађијуса и Ли Даћуна због пристрасности, тако да у Младићевом Жалбеном вијећу неће бити промена, те ће правоснажну пресуду донети судије које је Антонети поставио.

         Младићев бранилац Драган Иветић објашњава да тужилаштво више нема право на жалбу о том питању.

         "Ово је велика победа права и успех одбране. Очекујемо да ће ово веће бити праведније и да ће генерал коначно имати фер суђење, које је изостало протеклих година", рекао је Иветић за "Вечерње новости".

         Иветић је изразио уверење да одбрана има велику шансу да им буде уважена жалба на првостепену пресуду, којом је Младић осуђен на доживотну казну затвора.

         Одбрана сада приводи крају прикупљање и обраду нових доказа, разних докумената и сведока до којих нису могли да дођу током суђења. Њих треба да приложе до краја године, када им истиче рок.

         Тужилаштво у Хагу крило је одређену документацију од одбране, која сада анализира те папире тражећи да ли има нешто валидно што се може искористити у жалбеном поступку.

          (Срна)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари