Ратко Младић тражи да му буде омогућено да посети гробове мајке, кћерке и млађег брата

ОБРАТИО СЕ СУДИЈАМА ТОКОМ,ОТВОРЕНОГ ДЕЛА СТАТУСНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ У ХАГУ

* „У документацији стоји да ми је стање стабилно, али мој организам говори супротно. Ја сам све лошијег здравља, а нисам лекар да бих знао због чега. Моје стање се погоршава, што је супротно закључку да је стабилно и непромењиво

* „Ове године навршава се 25 година од смрти моје кћерке јединице Ане, која је убијена кад је имала само 23 године. Такође, моја вољена мајка Стана је преминула 2003. године и од тада досад нисам се с њом опростио на њеном вечном коначишту у Источном Сарајеву, на планини Требевић. Раније, пре ње, умро је мој млађи брат Миливоје, а његов гроб је близу мајчиног гроба. На њиховим вечним почивалиштима нисам био

_______________________________________________________________________

         „ЈА САМ све лошијег здравља“, рекао је данас Ратко Младић, некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске, на статусној конференцији пред Међународним механизмом за кривичне трибунале у Хагу.

         Младић, који је крајем 2017. године у Хагу неправоснажно осуђен на доживотну робију, пожалио се да му медицинско особље у притвору даје медицинску документацију на језику који не разуме, те да, на срећу, његови адвокати успевају да пронађу решење како би знао шта је у тој документацији наведено.

         "У документацији стоји да ми је стање стабилно, али мој организам говори супротно. Ја сам све лошијег здравља, а нисам лекар да бих знао због чега. Моје стање се погоршава, што је супротно закључку да је стабилно и непромењиво", рекао је Младић.

         У кратком обраћању Судском већу истакао је да остаје још једна значајна ствар коју би желео да спомене, јер је за њега од велике важности, а односи се на његову жељу да посети гробове својих најмилијих.

         "Ове године навршава се 25 година од смрти моје кћерке јединице Ане, која је убијена кад је имала само 23 године. Такође, моја вољена мајка Стана је преминула 2003. године и од тада досад нисам се с њом опростио на њеном вечном коначишту у Источном Сарајеву, на планини Требевић. Раније, пре ње, умро је мој млађи брат Миливоје, а његов гроб је близу мајчиног гроба. На њиховим вечним почивалиштима нисам био", напоменуо је Младић. Истакао је да је његов близак рођак недавно, ове године, сахрањен близу гробова његових баке и деда.

         "То гробље нисам посетио годинама. Ја верујем да ћете размотрити ове околности са људским осећањем", истакао је Младић обраћајући се Судском вијећу, након чега је статусна конференција затворена за јавност.     

         Младићев бранилац, адвокат Бранко Лукић, рекао је уочи ове статусне конференције да  она увек има исту агенду - да се провери да ли има неких незавршених послова како на страни тужилаштва, тако и на страни одбране, и да ли је Вијеће донело неке одлуке.

         "Наредна тачка је стање у притворској јединици и здравље клијента", рекао је Лукић.

         Он је за агенцију Срна, пре почетка конференције, најавио да ће одбрана поднети поднесак у вези са Младићевим здрављем, у којем ће изнети примедбе на претраге и лијечење које се спроводи под контролом притворске јединице.

         Излагање жалби и одбране и тужилаштва на првостепену пресуду, према Лукићевим речима, очекује се у октобру ове године, до када би Веће могло да проучи предмет, пошто има нових судија којима је потребно време да се упознају с њим.

         "Нама је речено да ће излагање жалбе бити вероватно најесен. Очекујем да ћемо негде у октобру уложити жалбу и ми и тужилаштво, а да ће 2020. године бити изречена другостепена пресуда", рекао је Лукић.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари