Генерал Младић: Био сам и још сам мета НАТО-пакта, живећу док је мог племена

У ДЕСЕТОМИНУТНОМ ОБРАЋАЊУ ЖАЛБЕНОМ ВЕЋУ НАГЛАСИО: „ОВА НАТО-ОПТУЖНИЦА ЈЕ ПАЛА У ВОДУ“

* На почетку обраћања замолио је жалбено веће да му уместо предвиђених 10 минута омогући да говори 31 минут, јер, како је навео, има да каже нешто за сваку годину од када је гурнут у рат, не само у своје име већ и у име људи, патриота и српског народа који је на ветрометини, али му веће ову молбу није усвојило

* Генералови адвокати затражили од петочланог жалбеног већа да пресуду преиначи и да Младића ослободи од оптужби, јер је претресно веће Хашког трибунала, којег је наследио Механизам, погрешно закључило да је он крив. Такође су тражили да жалбено веће одбије жалбу тужилаштва и потврди део пресуде којом је Младић ослобођен од оптужби за геноцид у шест босанских општина

___________________________________________________________________

       РАСПРАВА о жалбама на првостепену пресуду некадашњем команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу, којом је осуђен на доживотни затвор, окончана је вечерас у Механизму за кривичне судове у Хагу завршном речи Младића, а пресуда жалбеног већа може се очекивати у наредних шест месеци до годину дана.

       Младић је у свом обраћању судијама петочланог жалбеног већа рекао да је он био мета НАТО и да је то и сада, напомињући да је оптужница против њега „чедо НАТО“.

       „Жив сам и здрав и живећу док има мог племена, а ова оптужница је пала у воду", рекао је Младић током десетоминутног излагања на крају расправе по жалбама.

       На почетку обраћања замолио је жалбено веће да му уместо предвиђених 10 минута омогући да говори 31 минут, јер, како је навео, има да каже нешто за сваку годину од када је гурнут у рат, не само у своје име већ и у име људи, патриота и српског народа који је на ветрометини, али му веће ову молбу није усвојило.

       Стигао је, иначе, да каже још ово: „Крајем маја ‘93. године установљене су заштићене зоне – у Сарајеву, Бихаћу, Сребреници, Жепи и Горажду. Ја сам сам то потписао са командатном Армије БиХ Сефером Халиловићем. То је значило да је требало да се демилитаризују Сребреница, Жепа, Горажде, Бихаћ, Сарајево. А у Сарајеву је цео рат и послије 1993. био Први корпус БиХ. Је ли он разоружан? Није. Зашто? Ко је крив? Ратко Младић!“

       Нагласио је да је њега „судбина довела да брани своју државу“:

       “Није почео рат Ратко Младић. Није он направио план напада на Југославију. Чуће народ шта Ратко говори“.

       На данашњој расправи, за разлику од јуче, он није носио заштитну маску, али је био изолован стаклом од остатка суднице.

       Претходно су његови адвокати затражили од петочланог жалбеног већа да пресуду преиначи и да Младића ослободи од оптужби, јер је претресно веће Хашког трибунала, којег је наследио Механизам, погрешно закључило да је он крив.

       Такође су тражили да жалбено веће одбије жалбу тужилаштва и потврди део пресуде којом је Младић ослобођен од оптужби за геноцид у шест босанских општина.

       Са друге стране, тужилаштво је затражило да се Младић прогласи кривим и по поменутој тачки оптужнице, односно за геноцид над муслиманима у општинама Фоча, Котор Варош, Кључ, Приједор, Сански Мост и Власеница 1992. године.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари