Дарко Младић: Очево стање је тако лоше да би операција сада била опасна по његов живот

„ОДБРАНА МОРА ИНСИСТИРАТИ ДА НЕ БУДЕ ОПЕРИСАН ПРЕ НЕГО ШТО ГА ОПОРАВЕ“

* „Крвна слика му је далеко испод минимума већ јако дуго. Они тамо не успевају да му поправе крвну слику никако. Операција са таквом крвном сликом би била ризик за његов живот

        * "Видећемо шта ће се десити, али у овом тренутку је јако важно да га прво спреме, поправе крвну слику. Не може да буде оперисан са хемоглобином 62 - сви доктори су рекли да би то буквално могло да буде убиство"

        ЗДРАВСТВЕНО стање и крвна слика генерала Ратка Младића, који је данас напунио 78 година, веома су лоши и планирана операција представала би ризик по његов живот и, буквално, убиство, изјавио је његов син Дарко Младић.

        Он је подсетио да је суд у Хагу одлучио да одгоди расправу, која је требало да буде одржана у уторак и среду, 17. и 18. марта, због здравственог стања генерала Младића и операције на дебелом цреву, која му је хитно потребна.

        "Та операција није уопште наивна за њега, с обзиром на његово лоше здравствено стање, поготово лошу крвну слику, која је далеко испод минимума већ јако дуго. Они тамо не успевају да му поправе крвну слику никако. Операција са таквом крвном сликом би била ризик за живот за њега", рекао је Дарко Младић.

        Он је нагласио да одбрана мора да у предстојећем периоду поведе рачуна о томе да Младић не буде оперисан исхитрено, а да га нису опоравили.

        "У овом тренутку је то наша највећа брига - да не би пожурили са том операцијом пре него што га довољно опораве", истакао је генералов син.

        Он је рекао да се још не зна термин када би била операција, али да мисли да то суд и неће рећи, иако би морао јер Младић има право да зна.

        "Морали би обавестити. Видећемо шта ће се десити, али у овом тренутку је јако важно да га прво спреме, поправе крвну слику. Не може да буде оперисан са хемоглобином 62 - сви доктори су рекли да би то буквално могло да буде убиство", рекао је Дарко Младић.

        Поводом писања појединих медија да је реч о "обичном полипу", Младић је рекао да постоји вероватноћа да то није "обичан полип" и бенигни тумор.

        "Сви доктори са којима смо се консултовали су сагласни да је, у сваком случају, за њега то веома ризична операција, те да све треба добро да се припреми, да би ризик био сведен на минимум", рекао је Дарко Младић.

        Суд у Хагу раније је саопштио да ће Ратко Младић ускоро бити подвргнут операцији "отклањања полипа на дебелом цреву", због чега је Апелационо веће међународног суда у Хагу одгодило усмену расправу о жалбама на првостепену пресуду.

        Расправа је одгођена до даљег, односно док се Младић не опорави од операције.

        Термин операције је у објављеној одлуци редигован за јавност.

        Апелационо веће је одлуку засновало на извјештају лекара да је "операција неопходна да би се са 100 одсто тачности уклонио већи полип", као и "спречило да се бенигни полип развије у малигни".

        Судије су цитирале и констатацију лекара да је "важно веома пажљиво планирати операцију с обзиром на позната придружена обољења и његову (Младићеву) релативну слабост".

        Хашко тужилаштво тражило је да Апелационо вијеће преиспита ову одлуку, али су судије тај захтев одбиле као неоснован.

        Младићева одбрана претходно је захтевала да расправа о жалбама буде одгођена за најмање шест седмица, а да до тада медицински вештаци утврде да ли је Младић способан да учествује у процесу.

        Ратко Младић је 22. новембра 2017. године у Хагу првостепено осуђен на доживотну казну затвора, а његови браниоци су уложили жалбу на ту пресуду. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари