Вујошевић и Карановић дошли на „крваве кошуље“, али се нису обратили учесницима протеста

ПРОТЕСТ У БЕОГРАДУ „СТОП КРВАВИМ КОШУЉАМА“, ЂИЛАС „ОВО ЈЕ ГРАЂАНСКИ ПРОТЕСТ“

* Драган Ђилас и Борко Стефановић предводили колону демонстраната, одмах иза транспарента на којем је исписан назив протеста. Нешто касније, током шетње, прикључио им се и Бошко Обрадовић

* Гумац Бранислав ТРИФУНОВИЋ: Добро је да сте на протесту, а не на твитеру, фејбуку, јер се борба не може водити само палцем, него грлом, ногама, урлањем на власт. Грађани имају спремне мотке ако, када опозиција дође на власт, дозволи било коме од припадника актуелне власти да се врати у неку фотељу

_______________________________________________________________________________

         ПРОТЕСТ на који је позвао део опозиције окупљен у Савезу за Србију одржава се вечерас у Београду, а учесници су се окупили испред Филозофског факултета, одакле су кренули у протестну шетњу.

         Протест назван „Стоп крвавим кошуљама” организован је, како је најављено, због напада на једног од оснивача Савеза за Србију, лидера Левице Србије Борка Стефановића и двојицу његових сарадника, преноси Танјуг.

         Оснивач Савеза за Србију Драган Ђилас уочи скупа је рекао за Блиц да то није политички, већ грађански протест против насиља.

         Он и Борко Стефановић предводе колону демонстраната, одмах иза транспарента на којем је исписан назив протеста.

         Нешто касније, током шетње, прикључио им се и Бошко Обрадовић.

         Окупљенима се пре почетка шетње обратио глумац Бранислав Трифуновић који је рекао да је добро да су на протесту, а не на твитеру, фејбуку, јер се „борба не може водити само палцем, него грлом, ногама, урлањем на власт”.

         Опозицији је поручио да грађани „имају спремне мотке” ако, када дођу на власт, дозволе било коме од припадника актуелне власти да се врати у неку фотељу.

         Мирјана Карановић и Душко Вујошевић нису се обратили, иако је тако раније најављено.

         ДСС је раније данас рекао да се не придружује протесту, јер је Карановић често износила антисрпске ставове.

          протесту су потпредседници Народне странке Никола Јовановић и Мирослав Алексић, лидер Двери Бошко Обрадовић, председник ДС Зоран Лутовац, функционер ДС Радослав Милојичић Кена, председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић, глумац Никола Којо, Рада Трајковић, бивши председник ДС Бојан Пајтић...

Протестна шетња иде поред Скупштине Србије и зграде Радио-телевизије Србије, па назад, Македонском улицом, до Трга републике.

         Нема страначких обележја, а грађани носе транспаренте „Неонаци Напредњаци”, „Мајо, Маријане”, „Свом снагом у главу”, „Зашто ћутиш Европо”...

         Поједини учесници дувају у пиштаљке.

         Борко Стефановић и још двојица страначких колега нападнути су 23. новембра у Крушевцу пред трибину Савеза за Србију.

         Веома брзо ухапшени су, како је саопштило Министарство унутрашњих послова, осумњичени за напад, иначе тројица Крушевљана.

         Спасић: Савез за Србију је зло за Србију,

          досов режим је хапсио српске генерале

         У Београду су се вечерас укрстили путеви три протеста - опозиционог, Савеза за Србију, Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији и протестне литије због потапања манастира Ваљевска Грачаница.

         Учеснике протестне шетње у организацији Савеза за Србију пут је водио поред Скупштине Србије, где је у исто време председник Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији Сима Спасић протестовао против Савеза за Србију, преноси Танјуг.

         Спасић је рекао да је Савез за Србију зло за Србију, а да је досовски режим завио у црно породице отетих Срба на КиМ и ослободио 2.108 албанских терориста и злочинаца из српских затвора.

         „Досовски режим је хапсио српске генерале и продао их Хашком труибуналу и створио лажну државу Косово”, рекао је Спасић, а на „зиду плача” испред парламента поставио натпис „Досовски режим потписао срмтну пресуду киднапованим Србима”.

         Из протестне колоне Спасићу су добацивали, а у једном тренутку и гађали пластичном флашом, али га нису погодили, те није дошло до тежих инцидената.

         У Таковској улици, учесници протеста због напада на Борка Стефановића сусрели су се са групом која већ месецима, сваке суботе, протестује због потапања манастира Ваљевска Грачаница.

             Министар Стефановић: Они су учеснике

         протеста тукли и поливали водом усред зиме

         Потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је поводом скупа дела опозиције окупљене у Савезу за Србију који се вечерас одржава у Београду, да су ширене лажне вести да власт спрема провокације и истакао да на улицама нигде нема полиције.

         „Догод нема насиља ,нек се окупља ко како хоће. Нека шетају, вређају, нема било какве негативне реакције према њима, нити их ко спречава, нити има полиције, ни кордона, а ни сузавца, све оно што су они радили”, рекао је Стефановић за ТВ Пинк.

         Он је истакао да нема ниједног униформисаног полицајца на улицама тамо где се они налазе, као ни саобраћајца, преноси Танјуг.

         „Нема потребе да то радимо. Нисмо ми они. Кад су они били -тад су били водени топови, тад је био сузавац. Тад нисте могли да се окупите да полиција неког не туче или полива водом усред зиме”, рекао је Стефановић.

         Пет година, како је додао, влада потпуни мир и полиција никога није ударила, а они, како је рекао, „праве алиби да би покрили своју причу о насиљу и измишљају”.

         Стефановић се осврнуо на наводе организатора скупа о броју учесника, оцењујући да они не смеју да кажу број, па зато кажу да је био испуњен цео плато испред Филозофског факултета.

         Стефановић је додао да се зна колики је плато испред Филозофског факултета и закључио да према полицијским проценама, ако по квадратном метру може да стане три човека, овде може да има између 1.500 и 1.600 људи.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари