Јовановић: За ДСС је неприхватљива свака идеја о подели Србије и сецесији чак и дела КиМ

НА СЕДНИЦИ ГО СТРАНКЕ ОЦЕНИО ДА ЈЕ СРБИЈА ВЕЋ 10 ГОДИНА У ПОЛИТИЧКОЈ И СВАКОЈ ДРУГОЈ КРИЗИ

* Педседник ДСС Милош ЈОВАНОВИЋ: Једини начин за промену стања у Србији је промена националне политике, прихватање чињенице да ЕУ ипак има и мора имати алтернативу, а да Србија треба да се окрене себи, свом економском развоју и унутрашњем уређењу. Тада бисмо могли да питање статуса КиМ ставимо у стање мировања, а да се настави разговор са представницима косовских Албанаца о решавању оних свакодневних проблема који постоје у суживоту на Косову

___________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК  Демократске странке Србије (ДСС) Милош Јовановић оценио је да је неприхватљива свака идеја о подели територије Србије, као и прихватање сецесије или дела територије Косова и Метохије.

         Јовановић је на седници Главног одбора ДСС-а изјавио да је обавеза те странке да остане доследна у заступању своје демократске и националне политике јер, како је оценио, Србија је већ десет година у политичкој, економској и моралној кризи.

         "Такво стање проузроковало је вођење политике да Европска унија нема алтернативу", оценио је Јовановић и додао да ако хоћемо да "преживи Србија потребне су корените промене, исувише се дуго вртимо у круг, на челу са политичким елитама које нису ни у интелектуалном ни у моралном смислу дорасле тренутку".

         Он је оценио да је јасно да је унутрашњи дијалог о Косову и Метохији доживео крах и навео да је његова сврха била да се грађани Србије "полако, али сигурно, припреме за капитулантску политику коју неовлашћено води председник Србије Александар Вучић".

         Према Јовановићевим речима, Вучић је 9. августа признао шта ради и каква је његова политика, када је изјавио да се залаже за разграничење са Албанцима, чиме је потврдио да делује "најдубље кршећи Устав Србије".

         "Због тога понављам да су за ДСС, због несагледивих последица по стабилност Србије и њену будућност, али и стабилност целог региона, потпуно неприхватљиви свака идеја о подели територије Србије и прихватање сецесије целине или дела територије Аутономне покрајине Косова и Метохије", рекао је Јовановић.

         Јовановић је казао да је једини начин за промену стања у Србији промена националне политике, прихватање чињенице да ЕУ "ипак има и мора имати алтернативу", а да Србија треба да се окрене себи, свом економском развоју и унутрашњем уређењу.

         "Тада бисмо могли да питање статуса Косова и Метохије ставимо у стање мировања, да се настави разговор са представницима косовских Албанаца о решавању оних свакодневних проблема који постоје у суживоту на Косову", навео Јовановић.

         Од додаје да резултати фискалне консолидације јесу добри, али објашњава да је она постигнута "крајње суровим четворогодишњим смањивањем прихода" најугроженијем делу становништва, пензионерима и запосленима у јавном сектору, образовању, здравству, култури и науци.

         "Другим речима, једна криза фискална, решена је драматичним продубљивањем социјалне кризе и довођењем огромног броја пензионера у стање егзистенцијалне угрожености", објашњава Јовановић.

         Због тога, како оцењује Јовановић, обавеза ДСС-а је да остане доследна у заступању своје демократске и националне политике и наводи да је та одговорност данас већа него икад.

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари