Испред Народне скупштине – као и Петог октобра – опет уверени да Србија само са њима има будућност

МУП ОБЈАВИО ДА ИХ ЈЕ ДО 7.500, ПОСЛЕ МИТИНГА КРЕНУЛИ ПРЕМА ВЛАДИ И ТРГУ СЛАВИЈА

* Професор Факултета политичких наука у Београду Чедомир ЧУПИЋ: „Вучић је будућност Србије изједначио са сопственом будућношћу, а будућност једне земље не сме да зависи од било којег појединца. Склопио је ужасан договор са ужасним људима и постао је њихов саучесник, али и њихов талац. Одметнуо се од Устава и закона“

* Пре Чупића, глумац Хаџи Ненад МАРИЧИЋ рецитовао песму Владислава Петковића Диса "Наши дани" и рекао да „од данас више ништа неће бити исто“: „Србија је била, јесте и биће слободна“

__________________________________________________________________________

           ПРОФЕСОР Факултета политичких наука Чедомир Чупић оптужио је данас председника Србије Александра Вучића да је узурпирао власт у држави и владавину права претворио у личну самовољу.

           "У своје руке је узео сву извршну и законодавну васт, мимо законом прописаних дужности и овлашћења. Кренуо је да покори и освоји судску власт, која увек треба да остане независна. А нема живота без права и правде", рекао је Чупић на скупу "Један од пет милиона" испред Дома Народне скупштине у центру Београда.

           Он је навео да, иако је Вучић покренуо кампању под називом "Будућност Србије", држава Србија нема никакву будућност са њим.

           "Он је будућност Србије изједначио са сопственом будућношћу, а будућност једне земље не сме да зависи од било којег појединца. Склопио је ужасан договор са ужасним људима и постао је њихов саучесник, али и њихов талац. Одметнуо се од Устава и закона. Он је одметник у 21. веку! Његова самовоља постала је безгранична. То је тешка злоупотреба институција и људи у јавном сектору, које натерује аутобусима на митинге", рекао је он.

           Чупић је рекао да су такву узурпацију власти у историји чинили искључиво диктатори са тиранским карактеристикама и додао да је у политичкој филозофији увек важило да је потребан ментални поремећај да би човек био тиранин.

           "Ми имамо посла са менталним поремећајем и то морамо хитно да скидамо. Институције се разарају довођењем неквалфикованих и тиме што они раде ван закона и прописа, да задовоље њихове интересе и прохтеве. Србија се библијски пустоши и од земље са изванредним потенцијалом постаје пустош. Док већина грађана сиромаши, мали број људи стиче огромно богатство", рекао је он.

           Чупић је оценио да и најближи сарадници председника и војска и полиција треба да му саветују да поднесе оставку.

           Пре Чупића, глумац Хаџи Ненад Маричић рецитовао је песму Владислава Петковића Диса "Наши дани".

           Он је рекао да од данас више ништа неће бити исто.

           "Србија је била, јесте и биће слободна. Живела слободна Србија", рекао је он, што су окупљени испратили узвицима "Готов је".

           Протестни скуп под називом "Сви као један 1 од 5 милиона" почео је  око 15.20 испред Дома Народне скупштине у центру Београда, интонирањем химне Србије.

           Након говора планирано је да протестна шетња буде организована до зграде Владе Србије у Немањиној улици, затим до Трга Славија и натраг до парламента.

           Испред зграде парламента је заустављен саобраћај, а учесници протеста носе заставе Србије и транспаренте на којима, уз обавезно "Један од пет милиона", пише и име града из којег су дошли. На транспарентима су исписана имена Сремска Митровица, Темерин, Топола, Шид, Стара Пазова, Крагујевац, Нови Сад, Врбас, Петровац на Млави, Србобран, Лазаревац, Пожега, Кикинда, Ваљево, Јагодина и други.

           Примећен је и транспарент "Један од пет милиона Косово и Метохија", а људи који га носе казали су да су дошли из Зубиног Потока, Лепосавића, Јариња и других места у покрајини.

           Око зграде Дома Народне скупштине налазе се мање снаге полиције са кацигама и штитовима.

           Ковачевић: Ово је борба којa

           се не може и не сме изгубити

           Драмски писац Синиша Ковачевић оценио је, на скупу "Један од пет милиона" испред Дома Народне скупштине у Београду, да је у току борба која се не сме и не може изгубити јер је реч о борби за част и образ Србије.

           "Подигните заставе. Са тим заставама и са оваквим људима не бојте се ничега. Сада сте добили лекцију из живота, из храбрости, из честитости и неустрашивости. Ако се један други неустрашљивац сада појави и почне да виче на вас, не бојте се. Бежите само ако покуша да буде духовит", рекао је он.

           Ковачевић је додао да колективно лудило које је завладало мора да се лечи потребом да се за Србију живи и да свако отаџбини понуди оно најбоље што има.

           Трифуновић: Тужан моменат што смо после 20 година на

                  протесту, не очекујте резултате данас или сутра

           Председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић изјавио је данас да је "тужан моменат" то што је после 20 година опет на протесту против власти и поручио окупљенима у Београду да не очекују резултате данас или сутра, те да ће их можда бити тек за две године.

           Трифуновић је окупљене на протесту "Сви као један Један од пет милиона" поздравио речима "Здраво уличари и докони испијачи еспреса", како демонстранте назива власт.

           "Ми 27 година на улици бранимо своје достојанство, покушавамо на улици да створимо своју државу, јер они очигледно не знају шта је то држава и шта је народ", рекао је Трифуновић.

           "Ово ће овде да стане, то вам ја обећавам, ово је последња улица", поручио је он.

           Према његовим речима, први и основни задатак окупљених на протесту је да прошире талас слободе и да промене познанике који су неповерљиви.

           "Достојанство у Србији данас кошта 1.000 динара, рећи ћу вам, достојанство нема цену", казао је он и додао да су окупљени "бранитељи Србије и највеће патриоте".

           Он је оптужио председника Србије Александра Вучића да дели друштво на "слуге којима господари и оне који мисле својом главом" и додао да је то "окупаторска политика".

           Трифуновић је казао да ће власт Вучића пасти и да грађани "седе код куће и једу кокице, јер ће његови да га издају".

           Говорећи о министру одбране Александру Вулину, Трифуновић је казао да Вулин срамоти српску војничку униформу.

           "Ти несрећни, лажни гуштеру са курсом војске од 15 дана, ти срамотиш слободарску униформу, ти се сад њој подсмеваш и одузимаш јој част и при том ти црташ мете по грађанима које би требало да браниш", рекао је Трифуновић.

           Он је казао да ће се "до крви" борити за лустрацију, те да свако ко седне у "исту собу са било којим чиниоцем ове власти за мене је највећи непријатељ од тог тренутка".

           "Нема компромиса, нема Расима Љајића, Чедомира Јовановића, Ивице Дачића, Ненада Чанка, нема, више вас неће бити, нестаћете као дрек на ветру ја вам то обећавам", поручио је он.

           „Ми смо адреса, а не Брисел, Вашингтон,

                   Москва, Берлин и Приштина

           Прочитано је писмо организатора поретеста "Један од пет милиона" у коме се тражи од Вучића да саопшти свој план за Косово.

           "Ми смо адреса, не Брисел, не Вашингтон, не Москва, не Берлин, не Приштина, са нама причаш о томе", наводи се у писму.

           У писму је упитано: зашто таксе за увоз српске робе уводи Влада Косова у којој седе "три Вучићева министра".

           "Вучићу, инсталирао си своје криминалце које називаш заштитницима Срба, оне од којих поштени Срби беже и стиде се", наводи се.

                        Захтев: Заједничка комисија власти и опозиције

               за дефинисање фер и поштених изборних услова

            На протесту "Сви као један Један од пет милиона" прочитани су данас захтеви за формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова, избор новог састава Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) и избор техничког и уређивачког тима Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине. Наведено је да састав РЕМ-а мора бити "на равноправним основама" по броју представника власти и опозиције.

             "Услов је и избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС и РТВ који би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности које би делегирала власт и опозиција", наводи се.

             Прочитано је да су представници протеста "Један од пет милиона" спремни за разговор са надлежним органима и да ће у наредним данима делегирати представнике за све три предложене радне групе.

          Божовић: МУП окупирао Скупштину,

            полиција чак и по канцеларијама

           Заменик шефа посланичке групе Демократске странке Балша Божовић изјавио је данас да је Скупштина Србије, "централна политичка институција, под окупцијом Министарства унутрашњих послова" јер је полиција "под пуном ратном опремом" ушла у њу противно одредбама Закона о Скупштини.

           "Чланом 71 овог Закона предвиђено да полиција може да ту буде само уз сагласност Скупштине, односно Генералног секретеријата", рекао је Божовић, на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

               МУП: Испред Народне скупштине

           окупило се између 7.300 и 7.500"људи

           Министарство унутрашњих послова саопштило је данас да се на протесту "Један од пет милиона", који се одржава испред Дома Народне скупштине у Београду, окупило "између 7.300 и 7.500" људи.

           Како се додаје, скуп је почео око 15.30 и протиче без инцидената.

           "Из читаве Републике Србије на скупу је присутно између 7.300 и 7.500. Тачан број Министарство унутрашњих послова ће саопштити у наредним сатима", навело је то министарство.

           Скуп "Један од пет милиона" почео је око 15.20 испред Дома Народне скупштине у центру Београда.

           Простор испред Скупштине Србије је у потпуности испуњен од фонтане на Тргу Николе Пашића до Главне поште. Испуњен је почетак Булевара краља Александра, као и Улица кнеза Милоша у висини Пионирског парка.

           Људи су се распоредили и у Пионирском парку, углавном по пешачким стазама, као и испред Скупштине града.

           Саобраћај у Таковској је заустављен, као и у Булевару краља Александра и испред Скупштине Србије, до Теразијског тунела.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари