Ђилас: Сада није могућ коначан договор о КиМ јер Албанци инсистирају на независности

„НИЈЕ ТАЧНА ТВРДЊА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ ДА НИКО ОСИМ ЊЕГА НЕМА ПЛАН ЗА КиМ“

* Навео да је став Странке слободе и правде да је Косово територија Србије и да наредну власт неће обавезивати ниједна одлука коју евентуално буде донела нелегитимна скупштина

______________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИК Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас изјавио је данас да није тачна тврдња председника Србије да нико осим њега нема план за Косово и подсетио да је ССП још у мају представила своју Декларацију о помирењу која подразумева нормализацију односа два народа.

        Ђилас је новинарима испред Председништва Србије рекао да тај план предвиђа да у процесу помирења не могу учествовати људи који су чинили ратне злочине или су хушкали злочинце, јер је са таквим људима немогуће постићи помирење, с обзиром да таква реч и не постоји у њиховом речнику.

        Он је оценио да у овом тренутку није могуће постићи коначан договор о статусу јер Албанци инсистирају на независности а део међународне заједнице их у томе подржава, због чега је потребно инсистирати на нормализацији која подразумева престанак провокација, укидање такси, омогућавање слободног кретања, лечења и студирања, као и решавање других ствари које су сада спорне.

        Председник ССП је навео да је Косово једна од тачака у Европи са које се људи највише исељавају и оценио да је то последица чињенице да су људи "таоци криминалаца", и Срби на северу и Албанци на југу Косова.

        Ђилас је навео да је након 2012. године и доласка на власт Александра Вучића Србија систематски истиснута са севера Косова и да Срби који тамо и даље живе сада имају само мобилне телефоне преко којих директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић може да се чује са Вучићем.

        Он је рекао да су потенцијални саговорници по питању тог плана сви који желе да га прихвате и да је он преведен и на албански језик.

        "Ово је једини начин. Седам година покушавају са Вучићем. Јесу ли било шта постигли?", рекао је Ђилас и додао да се то може решити само без људи који су оптерећени прошлошћу, дакле без Вучића и косовских лидера Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија.

        Говорећи о одлуци косовских власти да омогуће гласање на предстојећим изборима само људима са косовским документима, он је рекао да то није први пут и да је исти режим био успостављен и приликом претходних локалних избора.

        Ђилас је навео да је став његове странке да је Косово територија Србије и да наредну власт неће обавезивати ниједна одлука коју евентуално буде донела нелегитимна скупштина.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари