Путин посмртно одликовао стручњаке који су погинули тестирајући јединствени ракетни мотор

НА СВЕЧАНОСТИ У КРЕМЉУ НАГЛАСИО ДА ТАЈ МОТОР НЕМА ПРЕМЦА У СВЕТУ

* Члановима породица погинулих рекао: „Ваши најмилији радили су на најнапреднијим техничким идејама и решењима, које немају себи сличне у свету - о оружју које треба да осигура суверенитет и Русији за будуће деценије, мир за нашу децу, за вашу децу коју одгајате и која се с правом поносе својим очевима

_______________________________________________________________________

        ВЛАДИМИР Путин је оценио да ракетни мотор, током чијег тестирања код Северодвинска су погинули сарадници компаније "Росатом" и представници Министарства одбране, нема себи равног у свету.

         Притом је обећао да ће се рад на том мотору наставити.

        „Сама чињеница да поседујемо тако јединствене технологије, данас је најважнија поуздана гаранција мира на планети", рекао је Путин у Кремљу на церемонији уручења постхумних ордена за храброст удовицама стручњака који су погинули у августу приликом тестирања код Северодвинска.

        Председник Русије је, обраћајући се породицама, рекао да су ти стручњаци "водили сложен, одговоран и критично важан посао".

        Путин је прецизирао да се "ради о најнапреднијим техничким идејама и решењима, које немају себи сличне у свету - о оружју које треба да осигура суверенитет и Русији за будуће деценије, мир за нашу децу, за вашу децу коју одгајате и која се с правом поносе својим очевима".

        Први човек Руске Федерације је нагласио да су погинули имали посебну мисију.

        „То није био обичан посао који је довео до трагедије. Посветити свој живот том послу је јунаштво, озбиљан избор правог мушкарца, грађанина и патриоте своје земље", рекао је Путин.

        Он је такође истакао да су сви посмртно награђени били талентовани стручњаци, екстра класе.

        "И сви су дали незамењив допринос у јачању руске државе", изјавио је председник Русије.

        На војном полигону у Архангелској области 8. августа се, приликом тестирања мотора на течни погон, догодила експлозија праћена пожаром. Министарство одбране Русије је саопштило да су погинуле две особе. Касније је "Росатом" саопштио да је погинуло петоро његових стручњака. И војска и локалне власти изјавиле су да је ниво зрачења нормалан.

        (Спутњик)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари