Путин понудио Трампу – преко Болтона – да се сретну 11. новембра у Паризу

ТОГ ДАНА МАКРОН ОРГАНИЗУЈЕ СВЕЧАНОСТИ ПОВОДОМ СТОГОДИШЊИЦЕ ЗАВРШЕТКА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

* Руски лидер је Трамповом помоћнику за националну безбедност предочио да је Москва зачуђена поводом дејстава Вашингтона која су уследила „након конструктивног сусрета у Хелсинкију“ јер та дејства нису била пријатељска. Још је додао: „То је био користан и конструктиван, мада у неким сегментима и оштар разговор. Ми понекад са чуђењем посматрамо како САД према Русији праве ничим испровоциране кораке које не можемо назвати пријатељским“

* Потврђено је да је једна од централних тема Путиновог разговора са Џоном Болтоном била Трампова најава да ће САД једнострано иступити из Споразума о ракетама малог и средњег домета. Било је речи и о Сирији, Украјини, Ирану и Северној Кореји и амбицијама Пентагона да неке елементе противракетне одбране држи и у космосу

____________________________________________________________________________

         ВЛАДИМИР Путин је предложио Доналду Трампу да се сретну 11. новембра у Паризу. У време свечаности коју ће поводом стогодишњице завршетка Првог светског рата ориредити француски председник Емануел Макрон.

         Предлог је изнео трамповом помоћнику за националну безбедност Џону Болтону који од прексиноћ борави у Москви, а претходно је разговарао са Николајем Патрушевом, Сергејом Лавровом и Сергејом Шојгуом.

         Руски лидер је председнику САД  преко Болтона поручио:

         „Било би корисно да наставимо директан дијалог. Наравно, уколико је и америчка страна заинтересована за контакте“.

         Болтон је узвратио речима: „Председнику Трампу биће веома пријатно да се са Вама сретнме у Паризу у оквирима међународног догађаја на који сте указали. Дијалог Москве и Вашингтона у складу са интересима наших земаља може бити само користан упркос разликама које међу нама постоје“.

         Путин је, иначе, Болтону пренео да је Москва зачуђена поводом дејстава Вашингтона која су уследила „након конструктивног сусрета у Хелсинкију“ јер та дејства нису била пријатељска. Још је додао:

         „То је био користан и конструктиван, мада у неким сегментима и оштар разговор. Ми понекад са чуђењем посматрамо како САД према Русији праве ничим испровоциране кораке које не можемо назвати пријатељским“.

         Посебно је нагласио: „Ми практично чак и не одговарамо ни на један ваш такав корак. А све се наставља и наставља!“

         Како је текао разговор Путин и Трамповог помоћника без камера и присуства новинара – не зна се, наравно, али је званично потврђено да је једна од централних тема била Трампова најава да ће САД једнострано иступити из Споразума о ракетама малог и средњег домета. Било је, дакако, речи и о Сирији, Украјини, Ирану и Северној Кореји.

         Путин је изразио очекивање да ће му гост изложити и погледе Беле куће и на споразум о стратешком офанзивном наоружању и амбицијама Пентагона да неке елементе противракетне одбране држи и у космосу.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари