Путин одлучио да Вагнеровци даље ратују под командом пуковника Андреја Трошева

„СЕДИ“ ЈЕ ЊИМА НЕПОСРЕДНО РУКОВОДИО И ДОК СУ ОСЛОБАЂАЛИ МАРИУПОЉ, СОЛЕДАР И БАХМУТ

Владимир Путин, Јунус-бек Јевкуров и Андреј Трошев

* Фактички наследник Јевгенија Пригожина у Кремљу био у друштву заменика министра одбране Јунус-бека Јевкурова, а Путинов портпарол, Дмитриј Песков, открио: „Трошев већ ради у Министарству одбране“

* Путин му је рекао: „Андреј Николајевич, на прошлом састанку смо разговарали о томе да ћете бити укључени у формирање добровољачких јединица које могу да обављају различите борбене задатке, пре свега, наравно, у зони специјалне војне операције. Борили сте се у таквој јединици више од годину дана. Знате шта је то, како се то ради“

* Појавиле су информације да су Вагнеровци већ на херсонском фронту, али неће бити изненађење ни ако наредних недеља буду учесници руског продора према Купјанску, Харкову или Славјанску и Краматорску...

__________________________________________________

          РУСКИ медији - као важну вест – јавили су: да је Владимир Путин „одржао састанак у Кремљу са замеником министра одбране Јунус-Беком Јевкуровим и пензионисаним пуковником Андрејем Трошевом“.

          Путин је такође резервни пуковник, али се, по правилу, не сусреће са обичним „пензионисаним пуковницима“. Посебно пред телевизијским камерама и у Кремљу.

          Само, Андреј Трошев није тек „пуковник у пензији“. Он је званично наследник Јевгенија Пригожина.

          Дакле: на челу је оног што је остало елитне руске јуришне војске Вагнер.

          Путинов портпарол, Дмитриј Песков, убрзо је саопштио: „Трошев већ ради у Министарству одбране“.

          Пригожинов наследник неће бити политичка фигура једнака Пригожину, то јест – неће бити аутономни играч који је концентрисао огромне ресурсе и огромну моћ у својим рукама. Другим речима, Трошев ће бити карика у командном ланцу, која јасно зна своје место у вертикали власти.

          Али, ипак нимало обична.

          На званичном сајту Кремља је објављено да се Путин Трошеву обратио речима:

          „Андреј Николајевич, на прошлом састанку смо разговарали о томе да ћете бити укључени у формирање добровољачких јединица које могу да обављају различите борбене задатке, пре свега, наравно, у зони специјалне војне операције.

          - И сами сте се борили у таквој јединици више од годину дана. Знате шта је то, како се то ради, знате шта је потребно унапред решити како би се борбена дејства одвијала на најбољи и најуспешнији начин“.

          Путиново навођење „на прошлом састанку смо разговарали...“ указује да није први пут да Трошев и он имају директну комуникацију.

          То је дало додатну тежину речима: „Бићете ангажовани на формирању добровољачких јединица.

          У руском законодавству не постоји усмени указ шефа државе, али у руској практичној политици - постоји. Јер, Трошев је наведеним речима био и формално именован на високу функцију.

          Све ово додатно осветљава јулски чланак познатог московског новинара Андреја Колесникова о састанку председника РФ и врха Вагнера:

          „На том састанку било 35... Путин им је понудио неколико могућности даљег ангажовања, укључујући и наставак ратовања под командом њиховог непосредног команта Седог.

          Вагнеровци под његовим руководством ратовали 16 месеци. Јер, Седи је Андреј Трошев.

          Пригожин је тада, „у име момака“, одбио Путинов предлог. Али, Путин је, како и доликује шефу руске државе, узео у обзир то одбијање, али га није извршио“.

          „Пуковник у пензији“ Трошев) добио је од Путина нови борбени распоред.

          Војни аналитичари претпостављају да неће дуго остати пуковник.

          Вагнеровци можда неће ратовати под својим досадашњим именоми, али ће, нема сумње, играти важну улогу.

           Појавиле су информације да су већ на херсонском фронту, али неће бити изненађење ни ако наредних недеља буду учесници  руског продора према Купјанску, Харкову или Славјанску и Краматорску...

 

 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари