Путин: Ако САД поставе ракете средњег и малог домета у Европи одговорићемо симетрично

„МОЖЕМО ЛИ НА ТО ОДГОВОРИТИ? МОЖЕМО – И БРЗО И ЕФИКАСНО“

         АКО Сједињене Државе у Европи поставе своје ракете средњег и малог домета – Русија ће бити принуђена да одговори и учиниће то потпуно симетрично.

         Владимир Путин је ово објавио по завршетку преговора са италијанским премијером Ђезепеом Контијем. У наставку је упозорио:

         „Уколико се те америчке ракете појаве у Европи, земље које их приме морају знати да ће своје интересе довести у питање јер ће потенцијално бити мета могућег ракетног удара“.

         Додатно је указао: „Крену ли ствари на ту страну, вратићемо се у ситуацију каква је била са америчким ракетама Pershing у Европи. Не схватам зашто је потребно доводити Европу до стања тако велике опасности. Али, то није наш избор, ми томе не тежимо“.

         На крају је подвукао: „А можемо ли ми на то (појаву америчких ракета у Европи) одговорити? Можемо и то – врло брзо и ефикасно“.

         Руски лидер је открио да са Доналдом Трампом жели да 11. новембра (у Паризу) разговара управо о ракетама средњег и малог домета.

         Указао је да САД за своје оптужбе да Русија крши Споразум о ликвидацији ракета малог и средњег дпомета нису досад наверле ни један једини доказ. Додао је да су Американци својим системом ПРО  у Румунији тај споразум нарушили јер су инсталирали лансирне рампе Aegis које могу лансирати антиракете и ударне ракете.

         Путин је додао да је и америчка употреба дронова такође противна том споразуму јер се они фактички ничим не разликују од ракета средњег и малог домета.

         Поручио је и Вашингтону и ЕУ: „Поводом ових ракета неће проћи повика – држите лопова“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари