Путин: Ако Американци крену са ракетама средњег домета, одговорићемо – као у огледалу

НАЛОЖИО МИНИСТАРСТВИМА ОДБРАНЕ И СПОЉНИХ ПОСЛОВА И ШПИЈУНАЖИ ДА МОТРЕ ШТА РАДЕ САД

Руски ракетни систем "Искандер"

* „Да би се избегао хаос у којем неће бити никаквих правила, ограничења и закона... Русија сматра неопходним да без одлагања започну реални преговори о стратешкој стабилности и безбедности. Без двосмислености. Ми смо за то спремни“

* „Ако добијемо поуздану информацију да су САД почеле производњу тих ракетних система – и ми ћемо одмах почети да на њима радимо. Природно, за то ће бити потребно време. У међувремену ћемо – открио је Путин - САД поуздано парирати ракетама Х-101 и Кинжал и поморским крстарећим ракетама Калибар, као и перспективним ракетним системима међу којима је и хиперсонични Циркон

_______________________________________________________________________

        ВЛАДИМИР Путин одржао је оперативно саветовање са члановима националног Савета безбедности због иступања Сједињених Држава из америчко-руског (совјетског) споразума о ракетама средњег и малог домета.

        Руски лидер је прво нагласио да се Русија неће задовољити мирољубивим изјавама Вашингтона и његових савезника:

        „Русија зато сматра неопходним да се без одлагања започну реални преговори о стратешкој стабилности и безбедности. Ми смо за то спремни“.

        Путин је истовремено упозорио да Сједињене Државе могу започети „трку у наорућању без ограничења“. У наставку је указао:

        „Да би се избегао хаос у којем неће бити никаквих правила, ограничења и закона, још једном треба проценити све могуће опасне последице и започети озбиљан дијалог. О суштини проблема и без двосмислености“.

        Путин је потврдио да његова земља неће постављати ракете средњег и малог домета тамо где не буде таквих америчких ракета. Другим речима: ако САД (и њихови савезници) не буду распоређивали такве ракете – неће ни Русија.

        Још је обећао: „Наш рад на производњи и постављању таквих ракета биће само реакција на оно што буду радиле САД. Али, биће пуни одраз онога што буду радили Американци – као у огледалу“.

        Путин је наложио Министарству одбране САД, Министарству иностраних послова и руској шпијунажи да будно мотре на све што Американци буду покушавали са ракетама средњег и малог домета.

         Притом је био јасан: „Ако добијемо поуздану информацију да су САД почеле производњу тих ракетних система – и ми ћемо одмах почети да на њима радимо. Природно, за то ће бити потребно време. За то време ћемо иступању САД  из овог споразума поуздано парирати ракетама Х-101 и Кинжал и поморским крстарећим ракетама Калибар, као и перспективним ракетним системима међу којима је и хиперсонични Циркон“.

        Путин је нагласио да Москва рачуна на здрав разум Вашинтона и његових савезника и њихово осећање одговорности пред својим народима и светом.

        Председник РФ је на крају посебно упозорио: „Дејства САД неизбежно ће девалвирати и расклимати сву конструкцију глобалне безбедности, укључујући и Споразум о офанзивном стратешком наоружању и Споразум о неширењу нуклеарног оружја“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари