Аплаузом дочекана Путинова иницијатива да се руска војна обавештајна служба опет зове ГРУ

НАСТУПИО У МОСКВИ НА ПРОСЛАВИ СТОГОДИШЊИЦЕ ЊЕНОГ ФОРМИРАЊА      

* Нагласио  да је за Русију успешан развој Оружаних снага приоритет приоритета, а да у томе посебан значај има развој кадровских и техничких могућност војне обавештајне службе

____________________________________________________________________

         ВЛАДИМИР Путин честитао је војним обавештајцима своје земље стогодишњицу формирања „легендарног ГРУ“. Главне обавештајне управе Генералштаба Оружаних снага РФ.

         Притом је предложио да јој се врати „историјско име“ са скраћеницом ГРУ:

         „Сада се ваша управа зове Главна управа. Нејасно је куда је настала реч `обавештајна`. Треба је вратити да би опет постојала Главна обавештајна управа, односно ГРУ“.

         Сви присустни прослави стогодишњице су на ово устали и аплаудирали.

         Путин је нагласио да је обавештајна служба неодвојиви део  војне службе и ратне науке јер је тако било вековима.

         Подсетио је да су руски војни обавештајци одиграли важну улогу и у рату против Наполеона, и у Кримском рату и у Првом светском јер су до драгоцених података долазили ризикујући сопствени живот.

         Додао је да се Русија и данас „свима њима поноси“ и да су многи официри Руске императорске армије одиграли важне улоге и у формирању нове државне структуре и нове војне обавештајне службе после 1917-те.

         Још је у истом контексту указао: „Такву верност показали су и официри војне обавештајне службе на размеђу 90-их, после распада СССР. Тада смо успели да сачувамо и потенцијал ГРУ и школу кадровске професионалне обуке војних обаверштајаца“.

         Путин је навео да као Врховни командант познаје „јединствене потенцијале“ руске војне обавештајне службе“ , укључујући и њене могућности за извођење специјалних операција.

         На крају је нагласио  да је за Русију успешан развој Оружаних снага приоритет приоритета, а да у томе посебан значај има развој кадровских и техничких могућност војне обавештајне службе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари