У Млечном путу први пут откривена двојна звезда која само што није експлодирала

РЕЧ ЈЕ О ЗВЕЗДАНОМ СИСТЕМУ АНОП КОЈИ ЈЕ ОД НАС УДАЉЕН `САМО` 8.000 СВЕТЛОСНИХ ГОДИНА

* Систем Аноп није усмерен према Земљи. Да није тако, нашој планети би претила опасност јер његова удаљеност од нас по свемирским мерилима није велика. Односно: толика је да би – да је систем окренут према нама – постојала опасност да његова гама-ерупција испровоцира `отицање` озона из Земљине атмосфере

________________________________________________________________________

         МЕШОВИТА, интернационална група астрофизиачра открила је у Млечном путу двојни звезадни систем који би могао експлодирати. Ако се то заиста и догоди – то ће бити први такав „космички догађај“ који ће регистровати и на неки начин посматрати људска врста.

         Како су објавили у часопису Nature Astronomy, ради се о двојном звезданом систему Аноп који ће – ако експлодира – произвесни опасну ерупцију грама-зрака.

         Потенцијално опасни двојни систем налази се на осам хиљада светлосних година од наше Земље.

         Чини га пар веома јарких звезда. А једна од њих је – како тврди група астронома – „на прагу моћне експлозије супернове“.

         До сада у нашој Галаксији није био регистрован ни један космички `гејзир` гама-зрачења. Звезда која буде експлодирала постаће први човечанству познати нови извор зрачења тешко замисливе интензивности и размера.

         Члан тима – Џо Калингем са Сиднејског универзитета- додатно је објаснио:

         „Одмах смо схватили да се ради о нечему крајње ретком јер јаркост звезде која је кандидат за експлозију превазилази све што можемо да посматрамо. Тај систем смо назвали Аноп чим смо какав фантастични облак космичке прашине обавија тај звездани систем. По џиновском змају који је био главни непријатељ староегипатског бога Ра, бога сунца.“

         Систем Аноп није усмерен према Земљи. Да није тако, нашој планети би претила опасност јер његова удаљеност од нас по свемирским мерилима није велика. Односно: толика је да би – да је систем окренут према нама – постојала опасност да његова гама-ерупција испровоцира `отицање` озона из Земљине атмосфере.

         А то ултравиолетном зрачењу Сунца омогућило да знатно интензивније стиже до свега на нашој планети.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари