Све више присталица `бомбардовања` Марса астероидима

ПРОЦЕЊУЈЕ СЕ ДА ЈЕ ТО НАЈБОЉИ НАЧИН ДА ЦРВЕНА ПЛАНЕТА ПОНОВО ДОБИЈЕ АТМОСФЕРУ    

* Усмеравање астероида типа Кантаур, који се налазе између Јупитера и Нептуна, поред осталих подржавају Роберт Зубрин, Илон Маск и Вјачеслав Авдејев

* По проценама, за `бомбардовање` Марса астероидима су потребна четири атомска мотора који би били у стању да за неколико деценија измене трајекторију астероида пречника 2,5 километра и да га усмере – директно на Марс

______________________________________________________

       ПОЗНАТИ популаризатор космоса Роберт Зубрин предложио је да се планета Марс – да би де загрејала и добила атмосферу - `бомбардује` астероидима типа Кентаур.

       То је класа астероида који се налазе између орбита Јупитера и Нептуна, а претпоставља се да на њима има много елемената који могу да испаравају.

       Идеју је подржао Вјачеслав Авдејев из Астрокосмичког центра Физичког института Руске академије наука.

       Он је уверен да је то „најбољи начин“, иако има једну слабу страну – експлозија џиновског астероида могла би, при удару у Црвену планету, подићи облак прашине који би изазвао мало ледено доба.

       Авдејев сматра да су „испарљиве материје“ неопходне за формирање густе атмосфере Марса.

       Стручњаци су, иначе, већ израчунали да би за `бомбардовање` Марса астероидима била потребна четири атомска мотора који би били у стању да за неколико деценија измене трајекторију астероида пречника 2,5 километра и да га усмере – директно на Марс.

       За „изазивање удара астероида у Марс“ се залаже и Илон Марс који је такође уверен да је то најбољи начин да та планета поново добије атмосферу.

       На Марсовом екватору максимална температура достиже 30 степени по Целзијусу. Летом у подне.

       На његовим половима температуре се спуштају до минус 120 степени.

      

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари