Русија шаље рентгенски телескоп у Тачку Лагранжа и жели лидерство у изучавању космоса

У ТОЈ ТАЧКИ СЕ ПОНИШТАВАЈУ ГРАВИТАЦИЈЕ ЗЕМЉЕ И СУНЦА, А ДО ЊЕ ЋЕ ПУТОВАТИ СТО ДАНА

* Спектар-РГ“ треба да функционише седам и по  година. Током првих пет ће направити осам потпуних `швенкова` космичког простора и осам карти „комплетног неба“. Две и по преостале године опсерваторија ће се усмеравати на поједине активне галаксије и црне рупе

__________________________________________________________________

         РУСИЈА је направила рентгенсклу опсерваторију „Спектар-РГ“ која је по много чему испред свих у свету. А и јединствена.

         Њен телескоп ће – ако опсерваторија буде успешно изведена на планирану орбиту – астрофизичарима отворити могућности за изучавање космоса којима су досад могли само да сањају.

         Рентгенски дијапазон подразумева веома кратке таласе који продиру и између атома. Захваљујући томе, ти зраци ће продирати и тамо где делове космоса скривају облаци међузвездане прашине и гасова или штошта закања видљива светлост.

         Руски астрономи и астрофизичари верују да ће „Спектар-РГ“ отворити `поглед` и до најудаљенијих галаксија.

         Да би потенцијал опсерваторије „Спектар-РГ“ био максимално искоришћен – она ће бити постављена у такозвану Тачку Лагранжа L2. у којој постоји природдна гравитациона равнотежа јер се у њој силе теже Сунца и Земље међусобно неутралишу. То свему што се у тој тачки нађе омогућава да сачува свој положај и према Сунцу и шрема нашој планети.

         Земља ће „Спектар-РГ“ – кад се нађе у Тачки L2  `вући` са собом па ће се и та опсерваторија окретати око Сунца за 345 дана.

         Та тачка је од нас удаљена безмало милион и по километара, што значи да је пет пута даље од Месеца, а повољна је и зато што Земља на њу стално баца своју сенку и тиме блокира и свако зрачење..

         На том месту ће телескоп опсерваторије имати `најтамније небо` на коме неће бити ни рентгенског зрачења Сунца.       

         „Спектар-РГ“ ће имати задатак да `лови` црне рупе, активна језгра младих галаксија, квазара и далеких квазизвезданих космичких `објеката`.

         Од таквих `објеката` до нас долазе само тврди рентгенски зраци који једини могу `побећи` од црних рупа и проћи кроз милионе и милионе светлосних година удаљених квазара.

         Пошто такви зраци пролазе и кроз најбоља огледала – као да не постоје, за „Спектар-РГ“ је конструисано косо падање рентенских зрака на низ равних савршених огледала.

         Све је слично бацању пљоснатих каменнова да одскачу по морској или језерској води („жабице). Улогу таквих `плочица` играју кванти рентгенског зрачења, а огледала - `водену површину“.

         Зато су употребљена огледала прошла полирање које је много сложеније и савршеније него и у најсавременијим технологијама полупроводника.

         У „Спектар-РГ“ су уграђена два рентгенска телескопа – руски ART-XC и немачки eROSITA.

         Пуно полирање прошао је само руски, па ће само он хватати енергије од 6 до 30 кеВ.

         До Тачке Лагранжа L2 „Спектар-РГ“ ће путовати 100 дана.

         Тада ће наступити критични моменат јер ће морати да опет укључи моторе и да се – по командама са Земље – трајно постави у своју тачку унутар Тачке.

         Потом ће моторе повремено изнова укључивати ради одржавања у тој тачки.

         „Спектар-РГ“ треба да функционише седам и по година.

         Током првих пет ће направити осам потпуних `швенкова` космичког простора и осам карти „комплетног неба“.

         Две и по преостале године опсерваторија ће се усмеравати на поједине активне галаксије и црне рупе.

         Ако све буде по плану, Русија ће поново бити авангарда у истраживању космоса.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари