Русија ради на сонди која ће моћи да приђе Сунцу знатно ближе него било која досад

ЗА ЗАШТИТУ ЋЕ КОРИСТИТИ ЛАКЕ  ВИСОКОПОРОЗНЕ МАТЕРИЈАЛЕ НА БАЗИ СТАКЛО-УГЉЕНИКА

* У Московском ваздухопловном институту су уверени да ће нова заштита омогућавати истраживачким сондама приближавање Сунцу на удаљености од осам Сунчевих радијуса (5,568 милиона километара). А то је дистанца за мерење параметара Сунчевог ветра у `непосредној близини` звезде

* Америчка сонда Parker Solar Probe треба да се у децембру 2024. приближи Сунцу на 8,9 радијуса наше звезде

____________________________________________________

       ПРОНАЛАСЦИ руских научника омогућиће да се космички апарати приближе Сунцу знатно више него што је то досад било могуће.

       Предлажу да се заштиту летелица које се морају приближавати „усијаним објектима“, укључујући и Сунце, користе лаке високо порозне материјале са ћелијском структуром  на бази стако-угљеника.

        Исту заштиту – иза које стоје научници и инжењери МАИ (Московског ваздухопловног института) имаће убудуће и све што у Русији лети хиперсоничном брзином.

       У МАИ су уверени да ће нова заштита омогућавати космичким истраживачким сондама приближавање Сунцу на удаљености од осам Сунчевих радијуса (5,568 милиона километара). А то је близина која ће омогућавати и мерење параметара Сунчевог ветра у `непосредној близини` звезде.

       Со сада се ништа што је човек произвео  није толико приближило Сунцу.

       Примера ради, америчка сонда Parker Solar Probe  треба да се у децембру 2024. приближи Сунцу на 8,9 радијуса наше звезде.

       Тајна МАИ је у комбимовању топлотно заштитних и топлотно изолационих материјала мале густине.

Нове материјале користиће и

хиперсоничне летелице

       Тренутно Русија развија пројекат сонде за проучавање Сунца и његове „околине“.

       „Наравно, амбиција је бити што ближе Сунцу јер што сте ближе то више сазнајете о њему. А Сунце је фантастично занимљив објекат. Нарочито његова мистериозна корона са температуром од неколико милиона степени, док је површина саме звезде хиљаду пута хладнија. Истина, може проћи много година између развоја заштитне технологије и лансирања брода“ - наглашава Кирил Масленников из Астрономске опсерваторије „Пулково“ која је у саставу Руске академије наука.

       Свемирска летелица НАСА већ годину дана посматра Сунце из досад највеће `близине`. Пре годину дана се и Solar Orbiter, који је лансирала Европска свемирска агенција, прилично приближио нашој звезди.

       „Сврха таквих подухвата је да се сазна природа Сунчевог ветра и разуме како се соларна корона загрева. Конкретно, циљ наше сонде биће утврђивање из којих се хемијских елемената састоји Сунчев ветар. А то треба да помогне да се одговори на основна питања о томе како наша звезда функционише“ објаснио је Алексеј Струмински, наглашава водећи истраживач Института за свемирска истраживања Руске академије наука.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари