Руси и Амеиканци се 2026. заједно `искрцавају` на Венери

УДРУЖЕНИМ СНАГАМА ЋЕ РЕАЛИЗОВАТИ НАДОГРАЂЕНИ РУСКИ ПРОЈЕКАТ ВЕНЕРА-Д

* Руска тешка ракета-носач Ангара лансираће према планети сателлит који ће око ње кружити три године. За то време ће на њену површину бити спуштене три сонде

* Русија ће у заједничком пројекту бити задужена за ракету-носача и космички апарат, а америчка агенција НАСА за мерне елементе за мале сонде које ће бити спуштене на Венеру

___________________________________________________________________

         РУСКИ и амерички научници заједно ће наредних година истраживати Венеру.

         Како је потврдио и Владимир Путин, према најзагонетнијој планети Сунчевог система заједно ће послати 2026-те године апарат Венера-Д.

         У  космос ће га изнети нова руска тешка ракета-носач Ангара.. Тим повдом је учесник пројекта Ирина Коваљенко објаснила:

         „Постоје две варијанте  лета према Венери. Кратки лет који би потрајао четири месеца и дуги – од пола године. У оба случаја је потребна приблићжно иста пшотрошња горива, а и корисни терет којји ће Ангара изнети на орбиту – биће фактички исти. За 2026-ту годину је оптималнији лет од шест месеци који би почео у јуну“.

          Према њеним речима, сателит који ће тада уз помоћ Ангаре бити лансиран треба да око Венере кружи три године. Са њега би потом на површину планете биле послате две сонде. Прва би требало да шаље податке два дана, а друга два месеца.

         „Температура на површини Венере је 500 степени. Зато ће – открива Коваљенко - сонде бити мањих димензија јер су мање заштићеније од таквих темепратура и могу да дуже функционишу“.

         Русија ће у заједничком пројекту бити задужена за ракету-носача и космички апарат, а америчка агенција НАСА за мерне елементе за мале сонде које ће бити спуштене на Венеру.

         Могуће је да ће бити у пројекат укључена и сонда за изучавање Венерине атмосфере.

         На научном делу пројекта заједно раде стручњаци различитих профила из обе земље.

         Раније је пројекат Венера-Д био само руски федерални пројекат чија је реализација била предвиђена за 2015-ту.

         Први људски апарат је Венеру 1961-ве спустио СССР. Била је то Венера-1. Уследили су апарати из три серије – Венера (1967-ме је већ стартовала Венера-4), Зонд и Вега.

         Најуспешнија је била Венера-7 која се 1970-те прва меко спутила на планету и послала на Земљу податке о температури и притиску, као и о гасовима у атмосфери Венере.

         Прве фотографије на Земљу је послала Венера-9.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари