NASA представила скафандере за летове на Месец и Марс

СКАФАНДЕРИ ЗА ЛЕТОВЕ НА МАРС ПРЕТРПЕЋЕ „МАЊЕ МОДИФИКАЦИЈЕ“

* Шеф NASA Џејмс БРАЈЕДНСТЕЈН:  „Астронаути неће морати да скачу по површини Месеца. Нови скафандери ће им омогућавати да заиста ходају“

__________________________________________________________________________

        АМЕРИЧКА Национална управа за аеронаутику и исстраживање космичког простора (NASA) представила два нова скафандера, специјално прављена за освајање Месеца и Марса.

        Презентација је била у средишту NASA у Вашингтону.

        Шеф NASA Џејмс Брајденстејн том приликом је нагласио да се ради о „ новој генерацији скафандера који се веома разликују од оних које су носили Нил Армстронг и Едвин Олдрин у оквирима свемирског програма «Аполо».

        Посебно је указао: „Астронаути неће морати да скачу по површини Месеца. Нови скафандери ће им омогућавати да заиста ходају“.

        Један од представљених скафандера користиће Американци који буду летели космичким бродом «Орион» - и приликом његовог повратка на Земљу.

        Други је намењен онима који се искрцају на Месец и истраживали га.

        Оба скафандера су направљена у оквирима америчког лунарног програма.

        Брајденстејн је саопштио да ће за летове на Марс амерички астронату користити исте скафандере на којима ће бити извршене „мање модификације“.       

        У Вашингтону је објављено и да ће амерички астронаут Ендрју Морган за време боравка на међународној свемирској станици девет пута излазити у отворени космос.

        Да би оборио рекорд који држе руски космонаути.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари