Лансиран телескоп „Џејмс Веб“ – трагаће за настанком космоса и планетама са животом

БИЋЕ „СТАЦИОНИРАН“ НА ТАЧКИ L2 КОЈА ЈЕ МИЛИОН И ПО КИЛОМЕТАРА УДАЉЕНА ОД ЗЕМЉЕ

* Располаже огледалом пречника 6,5 метара. На Земљи постоје већа, али је 6,5 м за космос апсолутни рекорд, јер „Хабл“, примера ради, има огледало пречника 2,5 метара, а „Гершел“ – 3,5 метара

* Коштао је десет милиијарди долара, а сви кључни системи су му - дуплирани

__________________________________________________________

       РАКЕТА-носач Ariane 5 стартовала с космодрома Куру у Француској Гвајани са космичким телескопом „Џејмс Веб“.

       Ariane 5 је изнела телескоп на планирану орбиту. А њему сада предстоји да четири недеље лети према тзв. Другој Лагранжовој тачки“ (L2) која је четири пута удаљенија од Земље од Месеца.

       „Џејмс Веб“ је заједнички пројекат NASA, Европске свемирске агенције Канадске свемирске агенције, а лансиран је ради изучавања најстаријих звезда и галаксија насталих у време Великог праска. А такође: ради потраге за планетама које би биле потенцијално подесне за живот. Другим речима: на којима постоји живот.

       Телескоп, који је коштао десет милијарди долара и до одредишта мора да прелети милион и по километара, треба да функционише наредних десет година.

       Чим стигне, почеће да снима космос у оптичком и инфрацрвеном дијапазону.

       Астрофизичар Пол Ендрју Боли наглашава да „Џејмс Веб“ није побољшана верзија „Хабла“ већ сасвим нова класа космичког телескопа, који је и много већ и сложенији.

        Има велико огледало које се расклапа у космосу и термозаштитни екран који ће штитити од колебања температуре и за више од сто степени.  

       Сви кључни системи телескопа су дуплирани – да би нмогли да буду замењени.

       „Џејмс Веб“ ће функционисати у дијапазону таласа од полумикрона (што је доња граница видљиве светлости) до 25 микрона (што је средњи инфрацрвени дијапазон).

       „Џејмс Веб“ ће обезбедити доста посла и класичној астрономији — спектроскопске снимке звезда који ће показивати њихов хемијски састав.

       Такви снимци се – због њене атмосфере – не могу правити са Земље.

       Боли посебно наглашава да телескоп има огледало пречника 6,5 метара. На Земљи постоје већа, али је 6,5 м за космоса апсолутни рекорд, јер „Хабл“, примера ради, има огледало пречника 2,5 метара, а „Гершел“ – 3,5 метара.

       L2  је изабрана јер ће телескопу обезбедити стабилно функционисање. Зато се на њој већ налази руски телескоп „Спектар-РГ“.

       James Webb Space Telescope прво ће проћи обавезна тестирања, а свој „лов“ по космосу почеће кроз 10-12 месеци.

       Највише ће се бавити најудаљенијим звездама (чија је светлост до нас путовала милијардама година), егзопланетама са океанима и међузвезданом материјом у нашој галаксији Млечни пут.

       Тачније: највише планетама са океанима воде...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари