Кина има највећи телескоп на свету којим `лови` пулсаре, сенке црних рупа и сигнале ванземаљаца

САЧИЊЕН ЈЕ ОД 4.500 ТРОУГЛАСТИХ „КРЉУШТИ“ КОЈЕ СЕ МОГУ ПОДИЗАТИ И СПУШТАТИ ЗА ПО ПОЛА МЕТРА

* Деценијама је највећи био амерички „Аресибо“, са својих 305 метара у пречнику, а кинески FAST има 500 метара и с`тањир` двоструко веће површине. Његов творац Нан Рендонг  желео је телескоп сачињен од тридесетак „тањира“ пречника по 200 метара сваки!

* Кинези FAST користе и за изучавање међузвезданих пространстава, а почеће убрзо и лов на гравитационе таласе који ће трајати годинама

* У ближој перспективи и „Аресибо“ и FAST могу бити икнорпорирани у структуру која је већ названа земаљско-космничким интерферометром који ће спојити неколико најзначајнијих `тањира` и свемирских опсерваторија у гигантску мрежу радиоантена

__________________________________________________________________________

         РАДИОТЕЛЕКОП „Аресибо“ – у који може да се смести Кеопсова пирамида – дуже од пола века био је највећи на свету. Тачније: све до момента када су Кинези увели у функцију свој FAST и тако претекли Американце.

          Пекинг је на FAST потрошио 200 милиона долара, а заменик директора те опсерваторије – Бо Пен – овако објашњава због чега је он његовој земљи потребан:

         „Када смо 2005- те тек почињали да радимо на FAST-ту, маштали смо о откривању нових пулсара далеко изван наше галаксије. Недавно смо их и пронашли, али помоћу других телескопа. То је кориговало наше планове и амбиције. Сада стремимо да откријемо први радиопулсар изван Млечног пута“.

         И амерички „Аресибо“ и кинески FAST припадају класичним телескопима „тањирима“, али данас већ постоје и прстенасти телескопи какав је РАТАН-600, а и „виртуелни“, попут америчких VLA и ATA, који обједињују могућности десетина и стотина пријемника у једну гигантску виртуелну опсерваторију.  

         „Аресибо“ - саграђен 1962-ге на острву Порторико – донедавно је, са својих 305 метара у пречнику, био највећи појединачни радиотелскоп.

         Онда се појавио FAST са својих 500 метара у пречнику и са `тањиром` двоструко веће површине.

         Пен признаје да је тај телескоп требало да изгледа знатно другачије. Његов творац Нан Рендонг  желео је телскоп сачињен од тридесетак „тањира“ пречника по 200 метара сваки!

         Тај пројекат је рачунао са сарадњом са другим државама, али је она изостала.

         FAST је направљен од 4.500 троугластих `крљушти` које се могу подизати или спуштати за по пола метра, а то значајно повећава `видокруг` телескопа.

         Леи Кијанг, један из руководећег тима FAST, наглашава да он захваљујући том подизању-спуштању може да помогне у откривању где се рађају таласи које емитују пулсари и који их процеси у неутронским звездама изазивају.

         Кинези не крију и да покушавају да `сниме` сенку неких црних рупа. признају да ће им за то бити потребно и доста среће.

         FAST користе и за изучавање међузвезданих пространстава, а почеће убрзо и лов на гравитационе таласе који ће потрајати годинама и FRB-ерупције, односно такозване брзе радио-ерупције које неки научници сматрају „сигналима ванземаљаца“.

         У ближој перспективи и „Аресибо“ и FAST могу бити инкорпорирани у структуру која је већ названа земаљско-космичким интерферометром који ће спојити неколико најзначајнијих `тањира` и свемирских опсерваторија у гигантску мрежу радиоантена.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари