Европски телескоп „Еуклид“ снимиће око осам милијарди галаксија

ФОКУСИРАН ЈЕ НА ТАМНУ МАТЕРИЈУ И ТАМНУ ЕНЕРГИЈУ, А КОШТАО ЈЕ 1,4 МИЛИЈАРДИ ЕВРА

* Професорка Керол МАНДЕЛ, директорка ЕСА за науку:  Очекујемо да ће ова мисија, која је покренута у јулу, померити границе научног знања у неистражену територију "изван Ајнштајна". Успели смо да схватимо како функционише 5% универзума, а такође смо схватили да нам је још 95% непознато. Не можемо да идемо на ивицу Универзума да бисмо истраживали, али ћемо ове слике вратити на Земљу и проучавати их на компјутерима – и то за само 1,4 милијарде евра. Мислим да је то магично"

* Током наредних шест година, „Еуклид“ ће посматрати око 8 милијарди галаксија користећи инфрацрвену и видљиву светлост на 36% ноћног неба

___________________________________________________________

        ЕВРОПСКИ телескоп „Еуклид” послао је прве слике са мисије у „мрачном универзуму”.

        Сазвежђе Персеј и маглину Коњска глава снимио је са задивљујућим детаљима у склопу напора да се направи 3D мапа космоса.

        На једном снимку је безмало 100.000 галаксија.

        Мисија Европске свемирске агенције (ЕСА) вредна милијарду евра фокусирана је на тамну материју и тамну енергију, које заједно чине 95% универзума, али је њихова природа и даље потпуно мистериозна.

        Тврди се да је телескоп „Еуклид“ у стању да открије галаксије удаљене и до 10 милијарди светлосних година, па се очекује да ће астрономима омогућити да дођу до битних сазнања о великој распрострањености тамне материје и открију утицај тамне енергије у „раном Универзуму“.

        Досад се сматрало да тамна материја прожима Универзум и делује као космички лепак који држи галаксије заједно.

        Професорка Керол Мандел, директорка ЕСА за науку, каже да ће мисија, која је покренута у јулу, померити границе научног знања у неистражену територију "изван Ајнштајна".

        „Успели смо да схватимо како функционише 5% универзума, а такође смо схватили да нам је још 95% непознато. Не можемо да идемо на ивицу Универзума да бисмо истраживали, али ћемо ове слике вратити на Земљу и проучавати их на компјутерима – и то за само 1,4 милијарде евра. Мислим да је то магично."

        Током наредних шест година, „Еуклид“ ће посматрати око 8 милијарди галаксија користећи инфрацрвену и видљиву светлост на 36% ноћног неба. У неким случајевима, светлост ових удаљених тела ће проћи близу тамне материје на свом путу до Земље. Када се то догоди, гравитационо поље ће савијати путању светлости, узрокујући да галаксије на коначној слици изгледају изобличене.

        „Округла галаксија у позадини може бити у облику банане“, објаснио је професор Марк Кропер са Универзитетског колеџа у Лондону, који је водио развој оптичке камере Еуклида. Анализирајући обрасце изобличења, астрономи су могли да мапирају дистрибуцију тамне материје по ноћном небу и кроз историју Универзума. „Кувате га као тост на решетки за тост“, рекао је Кропер. „Прво погледате изобличење оближњих галаксија и израчунајте тамну материју у првом парчету тоста. Затим се враћате на следећи комад - све даље и даље у Универзуму и назад у време."

        Мисија можда у почетку неће одговорити на питање шта је тамна материја, али би барем требало да покаже где се налази и како се понаша.

        Истраживачи ће такође посматрати кретање галаксија како би изградили тачну слику конкурентских гравитационих сила које узрокују да се галаксије спајају и тамне енергије која покреће убрзано ширење свемира.

        Мандел примећује: „Тамна материја вуче галаксије једну ка другој и узрокује да се окрећу брже него што сама видљива материја може да објасни. Тамна енергија је покретачка снага убрзаног ширења Универзума. „Еуклид ће омогућити космолозима да по први пут заједно истраже ове конкурентске „мрачне мистерије“.

         Рене Лорис, научник пројекта „Еуклид“, додао је: „Никада раније нисмо видели овакве астрономске слике које садрже оволико детаља. Они су чак лепши и јаснији него што смо могли да се надамо, показујући нам многе раније невидљиве карактеристике у добро познатим регионима оближњег Универзума. Сада смо спремни да посматрамо милијарде галаксија и проучавамо њихову еволуцију током космичког времена."

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари