Европска сонда ни после 2000 мерења не потврђује да на Марсу има гасова које праве микроби

АМЕРИКАНЦИ  ОБЈАВИЛИ ДА ЈЕ ЊИХОВ РОВЕР CURIOSITY 2019. НА ПЛАНЕТИ НАШАО МЕТАН

* Сонда ЕкзоМарс-ТГО већ три године трага за метаном, етаном, етилененом и фосфином које могу да `произведу`микроби на Земљи, а претпоставља се да би могли и њихови `рођаци` на Марсу

___________________________________________________

       СВЕМИРСКА сонда ЕкзоМарс-ТГО није пронашла ни минималне трагове метана, фосфина и других супстанци у атмосфери Марса чије присуство би указивало на присуство живота.

       Европска свемирска агенција (ЕСА) објавила је на својој веб страници:

       „За концентрацијом метана у атмосфери Марса трагамо готово једну и по марсијанску годину (2,7 земаљске године). Али, до сада нисмо успели да пронађемо никакве трагове метана, што говори да је његов удео у атмосфери Црвене планете чак нижи него што су показивала наша прва мерења“.

       Истраживач са Универзитета Париз-Сакле, Франк Монмесин објаснио је да је атмосфера Марса већ три године „под лупом“, односно – да је један од главних задатака мисије управо процена концентрације метана.

       Такође: потрага за његовим могућим изворима, као и за другим гасовима.

       Током прве године мерења на Марсу, инструменти ЕкзоМарс-ТГО нису забележили трагове метана у његовој атмосфери, упркос томе што је истовремено амерички ровер Curiosity наводно забележио испуштање тог гаса из кратера Гејл.

       Монмесин и његове колеге прате потрагу сонде за метаном, етаном, етилененом и фосфином које могу да `произведу`микроби на Земљи, а претпоставља се да би могли и њихови `рођаци` на Марсу.

       Засад потрага није била успешна – ултраосетљиви сензори сонде нису регистровали иоле значајне количине ни једног од четири наведена гаса.

       У случају метана, то значи да његова концентрација у атмосфери Марса не може бити већа од 0,02 на милион, што је неколико пута мање од вредности које су установили Американци и њихов ровер у лето 2019. године.

       Готово једнако ниске вредности - 0,1-0,7 на милиона - сонда ЕкзоМарс-ТГО  засад бележи и у случају етана, етилена и фосфина.

       Европски уређај NoMAD, који је инсталиран на сонди, ни после две хиљаде покушаја није пронашао ни један извор емисије метана на површини планете.

       Монмесин и његове колеге наглашавају да такви резултати потраге „потенцирају мистерију ровера Curiosity и његовог откривања емисије метана“.

       Надају се да ће слање на Марс европског ровера „Розалинд Франклин“ и руске платформе за слетање „Казачок“ помоћи у проналажењу објашњења за ту аномалију.

       Већ у наредних годину или две.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари