Американци оборили Хокингову теорију: Доказали да црне рупе немају „косу“

МАКСИМИЛИЈАН ИЗИ: `ЋЕЛАВОСТ` ЧИНИ ЦРНЕ РУПЕ ЈЕДИНСТВЕНИМ У КОСМОСУ

         НАУЧНИЦИ са америчког Масачусетског технолошког института доказали су да црне рупе немају такозвану `косу`, како је тврдио британски физичар-теоретичар Стивен Хокинг.

        Британац је сматрао да црне рупе имају „меку косу“ од фотона са безмало нултом енергијом. А и да– управо захваљујући њима – понешто успе да се из црних рупа пробије напоље.

        Све до чега су дошли Американци објавио је Live Science. Укључујући и ово објашњење водећег истраживача МТИ Максимилијана Изи:

        „Када физичари говоре да црне рупе немају `косу` - то подразумева да имају у виду да су ти астрофизички објекти веома једноставни. Теоретски, црне рупе се међусобно разликују по брзини окретања, маси и елсктричном набоју. Реално, све се своди на разлику у маси и брзини. `Ћелаве` црне рупе неки називају и псећим црним рупама. Немање `косе` чини црне рупе јединственим у космосу“.

        Почетком 2019-те су научници израелског Вајцмановог института објавили да су у лабораторијским условима добили резултате који су потврдили „Хокингово предвиђање“ (да и црне рупе имају „косу“).

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари