Караџићева кћерка: Очево стање је било алармантно, примио је терапију и - мало је боље

СОЊА КАРАЏИЋ-ЈОВИЧЕВИЋ: ТРПЕО ЈЕ УЖАСНЕ БОЛОВЕ, САДА БОЉЕ И ГОВОРИ - ПРАТИЋЕМО ШТА СЕ ДЕШАВА

* Посебно нагласила: Све што се догађало сматрам покушајем убиства

* Адвокат Горан ПЕТРОНИЈЕВИЋ хитно написао мејл судији у Хаг Грасијели Гати Сантана због лошег здравственог стања првог председника Републике Српске Радована Караџића, а у битанском затвору нико му се није јављао. Појаснио да Караџић има озбиљне проблеме са простатом и да је дијабетичар, те да му је промењен лекар и да има неодговарајући медицински третман

____________________________________________________________________

          ПРВИ председник Републике Српске Радован Караџић, који се налази у британском затвору, примио је терапију и мало је боље, изјавила је његова кћерка Соња Караџић-Јовичевић и захвалила свима који су се ангажовали након сазнања да њен отац трпи ужасне болове и да нема лекарске помоћи.

          - Назвао ме пре неколико минута и рекао да је примио терапију. Мало је боље. Боље и говори - рекла је Јовичевићева.

          Додала је да ће пратити шта се дешава, јер је стање заиста било алармантно након неколико дана константног погоршавања.

- Од свега што смо покренули и свих којима смо се обратили, не знам шта је `упалило` да у последњим минутама њиховог радног времена, петком, пред викенд, Радован добије замало закасњелу помоћ. Зато желим да захвалим свима који су се ангажовали, а посебно захваљујем медијима који су брзо и коректно реаговали. Хвала вам од срца - истакла је Јовичевићева.

          Она се нада да се овакве ствари више неће дешавати, истакавши да је веома опрезни оптимиста.

          Јовичевићева је раније рекла да њен отац трпи ужасне болове јер му нису дали неопходне лекове нити има лекарску помоћ, те да све ово сматра покушајем убиства.

          Адвокат Горан Петронијевић рекао је раније да је хитно написао мејл судији у Хаг Грасијели Гати Сантана због лошег здравственог стања првог председника Републике Српске Радована Караџића, а да му се у британском затвору нико не јавља.

          Петронијевић је појаснио да Караџић има озбиљне проблеме са простатом и да је дијабетичар, те да му је промењен лекар и да има неодговарајући  медицински третман.

          Група интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутила је још крајем октобра 2022. године генералном секретару УН Антонију Гутересу отворено писмо због нехуманог поступања према Караџићу у којем траже да се укине одлука о издржавању казне у Енглеској.

          Затвор на британском острву Вајт у којем Караџић издржава казну доживотне робије има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.

           Садашњи председник Републике Српске Милорад Додик док је обављао дужност српског члана Председништва БиХ затражио је од председника Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Грасиеле Гати Сантана да у оквиру својих надлежности интервенише код Владе Велике Британије да одмах предузму потребне мере да се заустави затворски терор над Караџићем.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари