Додик Ађијусу: Не шаљите Караџића ни у један британски затвор

ПОРЕДОЧИО МУ ДА ЈЕ ТРЕБАЛО ДА УВАЖИ АРГУМЕНТЕ ОДБРАНЕ И ДА ОДЛУКУ ОДМАХ ПОВУЧЕ

Кармел Ађијус

* Написао председнику Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Кармелу АЂИЈУСУ: Са Ваше стране не постоје никакве додатне и поверљиве гаранције да ће у енглеском затвору бити заштићена његова елементарна људска и грађанска права и да неће бити изложен реваншизму одређених других група затвореника

__________________________________________________________

       ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ БиХ Милорад Додик позвао је председника Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Кармела Ађијуса да преиспита своју одлуку да први председник РС Радован Караџић издржава казну затвора у Великој Британији.

       Додик је то навео у писму које је упутио Ађијусу, након што је Међународни суд у Хагу одбио приговор одбране Караџића да он буде упућен у Велику Британију на издржавање казне доживотног затвора.

       „Користим ову прилику да изразим дубоку забринутост поводом Ваше одлуке да први председник Републике Српске, господин Радован Караџић издржава казну затвора у Великој Британији. Жалим што нисте узели у обзир последњи приговор који Вам је упутио адвокатски тим господина Караџића у којем су садржани бројни аргументи због којих је требало да ту одлуку одмах повучете", навео је Додик.

       Он је упозорио да ће физичка безбедност Караџића бити "апсолутно угрожена" уколико буде премештен у било који затвор у Великој Британији.

       „Са Ваше стране не постоје никакве додатне и повјерљиве гаранције да ће у енглеском затвору бити заштићена његова елементарна људска и грађанска права и да неће бити изложен реваншизму одређених других група затвореника", написао је Додик.

       Додик је затражио од Ађијуса да још једном преиспита своју одлуку и пошаље Караџића у неки други затвор у Европи.

       Члан Председништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић оштро је критиковао Додика због писма Ађијусу.

       „Не желим улазити у то хоће ли Милорад приватно писати судијама суда који иначе већ годинама не признаје и јавно се стављати на страну ратног злочинца. Чак ми је можда и драго да то ради. Ако има неко у свијету да не зна какав је, да сазна кроз оваква писма. Међутим, злоупотребио је институцију Предсједништва Босне и Херцеговине, а то је недопустиво, јер ово није став Предсjедништва и државе Босне и Херцеговине", рекао је Комшић.

       Додао је да ће свима упутити упозорење да Милорад Додик не пише у име Председништва БиХ.

       (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари