У Јеревану и даље кључа: Пашињан прети, али му се може догодити да спас тражи у амбасади САД

ИЗЈАВИО ДА ЈЕ ВОЈСКА ЈЕРМЕНИЈЕ ТРАЖИЛА ПРЕКИД РАТА ДА КАТАСТРОФА НЕ БИ БИЛА ЈОШ ВЕЋА

Демонстранти у парламенту Јерменије

* Никол ПАШИЊАН, кога су Американци преко обојене револуције довели на чело Јерменије, признао да је рат могао бити избегнут да су Јереван и Степанакерт пристали да Азербејџану препусте тампон-појас око Карабаха

* Главна уредница руске глобалне телевизије RT Маргарита СИМОЊАН поручила сународницима: „Сваки Јерменин који сада критикује Русију требало би да сам себи одсече прљави језик. Грађани Јерменије за судбину Карабаха могу само себе да криве. А и за довођење на власт националног издајника који је, посвађавши се са јединим историјским браниоцем јерменског народа, створио предуслове за овај рат и пораз. Где су му сада његов Сорош, Стејт департман, Пентагон, Макрон и остали? Сви они не могу ни на карти света вас пронађу!“

* Геворг МИРЗАЈАН: За све је крив званични Јереван. Азербејџан је по првобитном плану требало да поврати седам региона око Карабаха (осим малог Лачинског коридора), а да руске мировне трупе буду распоређене на територији Карабаха. Предлог је био и да се преко територије Јерменије изгради коридор између Азербејџана и његове  еклаве Нахичеван. Резултат би био: Баку враћа значајне територије, а Јермени добијају фактичку независност Карабаха. А сада Баку има шансу не само да задржи Шуши и део југа Карабаха, већ и целу његову територију“

______________________________________________________________

       ЈЕРМЕНИЈА је изгубила други рат за Карабах, а могуће је да ће јој тај пораз помоћи да се ослободи последица обојене револуције преко које су јој Американци наметнули Никола Пашињана и његов режим.

       Немири у Јеревану још трају и нејасно је како ће се завршити. И по Пашињана персонално и по курс који је земљу довео до пораза, а Јермене довео да ивице нових политичких обрачуна на улици.    

       Свестан да може доћи у ситуацију да спас тражи у вољеној америчкој амбасади, или у бекству из земље, Пашињан је изјавио да је јерменска војска инсистирала на потписивању споразума о окончању рата у Карабаху, пошто је њен „ресурс био исцрпљен“ па је имала проблеме са мобилизацијом за наставак рата.

       Пашињан је додатно нагласио:

       „Војска је рекла да морамо да станемо.     Војска није била спремна за вођење непријатељстава. Војни ресурс није био у свему ефикасан. Они који су се борили на првим линијама фронта нису имали замену. На линији фронта било је људи који нису смењени месец и по 30 узастопних дана“.

       Зато су, додао је, руководства Јерменије и Карабаха одлучила да окончају рат јер би, у супротном, последице биле много теже.

       Пашињан је признао да је рат за Карабах могао да буде избегнут да су Јереван и Степанакерт пристали да Азербејџану препусте пет регија око Карабаха које су чиниле тампон-појас око те самопроглашене државе.

       Политички аналитичар из Јеревана Александар Искандарјан оценио је да Пашињан има среће што протестни покрет још није довољно организован, али да се врење и турбуленције неће зауставити.

       Искандерјан, који је директор Кавкаског института, посебно указује:

       „Улазак руских мировњака у зону сукоба даће гаранције за спровођење споразума. Азербејџан је изгубио велики део војске, а њено напредовање последњих дана било успорено.

Маргарита Симоњан назвала

Пашињана издајником

       Главна уредница руске глобалне телевизије RT Маргарита Симоњан оштро је критиковала сународнике који за све што се догодило са Карабахом нападају Русију:

       „Сваки Јерменин који сада критикује Русију требало би да сам себи одсече прљави језик. Грађани Јерменије за судбину Карабаха могу само себе да критикују. А и за довођење на власт националног издајника који је, посвађавши се са јединим историјским браниоцем јерменског народа, створио предуслове за овај рат и пораз. Где су му сада његов Сорош, Стејт департман, Пентагон, Макрон и остали? Сви они не могу ни на карти света вас пронађу!“

       Још је нагласила: „Сваки Јермен требало би да разуме главно: да није Русије - читав Карабах је могао да буде изгубљен већ следеће недеље!“

       Један од најпознатијих московских Јермена – доцент на Финансијском факултету Геворг Мирзајан – само на речима није оштар колико и Симоњан:

       „Ово што се догодило је готово потпуна капитулација Јеревана. За њу је искључиви кривац сама Јерменија. Будимо отворени, о могућем „великом дилу“ између Бакуа и Јеревана уз посредовање Москве и Анкаре говоркало се последњих дана. Документ је заправо био у фази одобрења и генерално је био од велике користи за Јереван. Ово што је на крају представљено јавности разликује се од првобитног плана у неколико важних тачака.

       - Азербејџан је требало да поврати  свих седам региона око Карабаха (осим малог Лачинског коридора), а да руске мировне трупе буду распоређене на територији Карабаха. Предлог је био и да се преко територије Јерменије изгради коридор између Азербејџана и његове  еклаве Нахичеван. Резултат би био: Баку враћа значајне територије, а Јермени добијају фактичку независност Карабаха“.

       Сада Баку, наглашава Мирзајан, има шансу не само да задржи Шуши и део југа Карабаха, већ и целу његову територију, јер ће мандат руских мировних снага ограничен на пет година, а требало је да буде сталан.

Ево шта је од Карабаха остало

       Мирзајан је додатно објаснио:

       „Баку је добио прилику да у Шуши доведе и „турске мировњаке“, а и да их постави дуж Лачинског коридора који спаја Карабах и Јерменије.

       Најнепријатније за јерменску страну је, међутим, то што је имала прилику да спречи потписивање овог споразума. Пашињан је могао и да пошаљњ јединице јерменске армије у Карабах и да најмоћнијим њеним оружјима удари по азербејџанској инфраструктури. Међутим, Пашињан то није учинио. А урадио је много других ствари, које су осигурале победу Азербејџана. Пашињан је закомпликовао односе са Москвом и цео досадашњи мандат користио за бављење голим популизмом уместо да јача одбрану Карабаха. Сада још – уместо да поднесе оставку – прети кажњавањем свих који су против њега устали и извођењем на митинге својих присталица. Он чак може почети да Русију оптужује за пораз“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари