Руске ракете Искандер-М у Јерменији због америчке противракетне одбране у Турској

НА ЈЕРМЕНСКОЈ ТЕРИТОРИЈИ СЕ НАВОДНО ВЕЋ НАЛАЗИ НЕКОЛИКО ТИХ САВРЕМЕНИХ И УБОЈИТИХ РАКЕТНИХ СИСТЕМА

  • Експерт за проблеме Закавказја Виктор ЈАКУБЈАН: Потенцијална мета тих савремених и моћних ракетних пројектила није територија Азербејџана, већ елементи америчког глобалног система противракетне одбране у Турској - радар раног откривања и ракетни системи „патриот“ 
  • Домет ракетних комплекса Искандер-М је до 500 километара. Предвиђен су за гађање циљева малих димензија у дубини оперативне зоне војске противника. Претпоставља се да могу да носе и тактичко нуклеарно наоружање

        МОГУЋНОСТ размештања на територији Јерменије руских оперативно-тактичких ракетних система  Искандер-М не треба да брине Азербејџан - оценио је за руску информативну агенцију Регнум стручњак за проблеме Закавказја Виктор Јакубјан.

       Према његовим речима, потенцијална мета тих савремених и моћних ракетних пројектила није територија Азербејџана, већ елементи америчког глобалног система противракетне одбране у Турској - радар раног откривања и ракетни системи „патриот“. 

       Нагласивши да не располаже тачним подацима у вези испорука оперативно-тактичких ракетних система Искандер-М Јерменији, овај стручњак је ипак указао да та информација званично није демантована.

       „Такав корак са стране Русије био је логичан. Сећамо се намере Москве да смести системе Искандер у Калининграду, у случају појављивања противракетних система Patriot у Пољској. Американци су се уздржали од таквог корака, а Русија са своје стране није узела на нишан пољску територију.

       У Турској су елементи противракетне заштите САД ипак постављени, што је и послужило као разлог за контрамере Русије. Тешко је замислити бољи терен за Искандере од Јерменије - земље-чланице Организације за колективну безбедност и сарадњу, нарочито што је ту на дугорочној основи размештена руска војна база, нагласио је Јакубјан.  

       Овај експерт скреће пажњу и на систем за неутрализацију америчког глобалног система противракетне одбране који је разрадио Генералштаб Оружаних снага Русије.

       „Размештање оперативно-тактичких ракетних система   Искандер-М у Јерменији може да се уклопи у комплекс војно-техничких активности, усмерених на неутралисање евентуалног негативног утицаја противракетне одбране САД на потенцијал руских нуклеарних снага“, - наглашава Јакубјан.

       Па додаје: „Ракетни системи Искандер ће подићи функционалност и стратешки значај руске базе у Јерменији на нови ниво. У зони њиховог домета наћи ће се објекти ПРО САД на територији Турске. Ако не грешим, кад су пре две године САД најавиле могућности размештања на територији Турске елемената свог система ПРО, из Москве су се чула упозорења да ће уследити адекватни одговор са јерменске територије“, појаснио је он.  

       У вези забринутости Азербејџана због размештања комплекса Искандер у Јерменији, Јакубјан подвлачи да Баку на том плану може да буде миран.

       „Војно-политички баланс између Азербејџана и Јерменије није нарушен, конфликт у Карабаху нема никакве везе са размештањем на територији Јерменије новог наоружања. Оно је предвиђено за ширу регионалну игру која се зове „Велики Блиски Исток“, где стално јача улога Турске. Са друге стране, постојање сличних ракетних система у Јерменији представља додатни фактор обуздавања и за Азербејџан. Они своде на нулу потајне жеље да се проблем реши помоћу силе, ако преговори зађу у ћорсокак. Зато се брину у Бакуу“, закључује Јакубјан.  

       Регнум је недавно пренео: да је јерменска служба америчке радиостанице „Слобода“ -позивајући се на изворе у министрарству одбране Јерменије - потврдила информацију о размештању на територији републике руских комплекса Искандер-М.

       Тај извор је открио да се на јерменској територији већ налази неколико таквих комплекса.  

       Домет комплекса Искандер-М је до 500 километара.

       Предвиђен је за гађање циљева малих димензија у дубини оперативне зоне војске противника.

       Претпоставља се да може да носи и тактичко нуклеарно наоружање.  

 

       Превела Марија Петрова

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари