Азербејџан кренуо у покоравање Нагорног Карабаха – у Јеревану бунт против Пашињана

БАКУ НЕ КРИЈЕ ДА ЖЕЛИ ДА ПОВРАТИ КАРАБАХ – ТРАЖИ ДА ГА НАПУСТИ ЈЕРМЕНСКА ВОЈСКА

* Јерменски премијер Никол ПАШИЊАН, који је претходно започео окретање од Русије ка САД и нАТО, панично телефонски разговарао са америчким државним секретаром Ентони Блинкеном и француским председником Емануелом Макроном

* Заменик шефа руског Савета за безбедност, Дмитриј МЕДВЕДЕВ, открио неке подробности свог ранијег- разговора са Пашињаном, подсетивши да је његова супруга, Ана Акопјан, недавно била у Кијеву код непријатеља Русије – на „самиту првих леди“, и препоручио Пашињану да се замисли над својом судбином

____________________________________________________________________

         САМО што је јерменски лидер, премијер Никол Пашињан, започео спољнополитичку преоријентацију од Русије ка Сједињеним Државама – Азербејџан је кренуо у потпуно покоравање Нагорног Карабаха.

         Формално је прогласио да је на тој територији започео  „локалну антитерористичку операцију“.

         Азербејџанско Министарство одбране је саопштило да предузима „у функцији сузбијања провокација у економском региону Карабаха, разоружања и повлачења јерменске војске, неутралисања њене војне инфраструктуре и осигурања безбедности цивила“.

         Посебно је нагласило да је циљ операције и „обнављање уставног поретка Азербејџана“ и да је повлачење војске Јерменије из Карабах – једини пут ка миру.

         Пашињан је – како се и могло очекивати – одмах телефонски разговарао са америчким државним секретаром Ентони Блинкеном. Потом су заједно указали на „недопустивост примене силе“ и позвали Азербејџан на „коришћење међународних механизама за деескалацију ситуације“.

         Уследио је – такође телефонски - разговор Пашињана са председником Француске Емануелем Макроном, после којег је званични Париз затражио хитно зуаседање Савета безбедности УН.

         Власти Карабаха позвале су Азербејџан да прекине непријатељства и започне преговоре.

         Чим је Баку кренуо на Карабах, а Пашињан објавио да Јерменија неће ратовати са Азербејџаном, у центру Јеревана су одмах избиле антивладине демонстрације. Са тражењем оставке Пашињана.

Поводом Карабаха се огласио је заменик председника руског националног Савета за безбедност Дмитриј Медведев.

         Открио је да је разговарао са „колегом из братске земље“ који му је рекао да је он „странац” за Русију и да га Москва зато не прихвата. Медведев му је – не откривајући да му је саговорник био Пашињан – узвратио опоменом да му неће судити по биографији већ „по поступцима”.

         Навео је да је тај колега потом „изгубио рат“ 8а Карабах), а ипак остао на свом премијерском месту, па окривио Русију за сопствени пораз“.

         Додао је да се „колега“, поврх свега, „одрекао дела територије своје земље“, па почео да „кокетира са НАТО-ом“. Још је његова супруга у међувремену „демонстративно отишла“ непријатељима Русије „са поклонима“.

         Имао је у виду учешће Пашињанове супруге, Ане Акопјан, на „самиту првих леди“ у Кијеву.

         Медведев је своје подсећање завршио речима:

          „Нека `колега` покуша да предвиди каква га судбина чека“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари