Високи прекршајни суд Хрватске: Томпсон узвикивањем „за дом спремни“ не крши закон

ИСТИ СУД РАНИЈЕ ПЕТ ПУТА ПРАВОСНАЖНО ПРЕСУЂИВАО ДА ЈЕ ТО – „НЕЗАКОНИТО ПОНАШАЊЕ“

        ТРОЧЛАНО веће Високог прекршајног суда пресудило је да Марко Перковић Томпсон узвикивањем "За дом спремни" на почетку песме "Бојна Чавоглаве" није прекршио закон.

        То сазнаје загребачки „Јутарњи лист“ и наводи да је исти суд раније донeо пет правоснажних пресуда у којима је пресудио да узвик "За дом спремни" представља незаконито понашање.

        Ова најновија одлука још није послата из суда и још није коначна, јер је заустављена у евиденцији судске праксе, посебном судском одељењу које анализира сваку нову пресуду и утврђује да ли је она усклађена са претходним пресудама тога суда које су се тицале истог питања, али и пресудама Европског суда у Стразбуру и Суда ЕУ.

        Као највиши суд у прекршајној грани судства, Високи прекршајни суд надлежан је и за уједначавање судске праксе у Хрватској.

        Портпаролка Високог прекршајног суда Гордана Коротај, рекла је, одговарајући на питање у којој је фази предмет Марка Перковића Томпсона и да ли је тачно да га је трочлано веће тог суда ослободило, да не може да даје информације о том предмету док се пресуда не пошаље из суда.

        У случају да се због неусклађености са ранијим пресудама заустави новодонесена пресуда сазива се општа седница судског одељења у чију надлежност спадају и спорне пресуде.

        То одељење има девет судија који би требало да расправљају о спорној пресуди и њеној утемељености и ако већина судија заузме став да је трочлано судско веће у случају Томпсон погрешило и донело пресуду супротну досадашњој пракси Високог прекршајног суда о поздраву "За дом спремни" предмет ће се вратити истом већу на поновно одлучивање.

        (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари