Росо први хрватски певач који је прекршајно кажњен за „За дом спремни“

ПРЕКРШАЈ ЈЕ НАПРАВИО ПЕВАЈУЋИ „БОЈНУ ЧАВОГЛАВЕ“ МАРКА ТОМПСОНА

* Проусташки део Хрватске се нада да ће неки други прекршајни суд донети супротну пресуду

_______________________________________________________________

        ИНФОРМАЦИЈА да је Високи прекршајни суд у Загребу новчано казнио макарског певача Марија Роса изазвала је реакције и постала је тема дана у хрватској јавности.

        Росо је на концерту одржаном 2015. отпевао песму Марка Перковића Томпсона, „Бојна Чавоглаве“, која почиње усташким узвиком „За дом спремни“.

        Прву информацију о одлуци Високог прекршајног суда објавио је загребачки Јутарњи лист означивши је "преседаном" који усташки поздрав „За дом спремни“ проглашава незаконитим.

        Даворин Карачић, Томпсонов адвокат, каже, међутим, да то није преседан, јер, како истиче, у хрватском правосудном систему не постоје преседани и указује да је могуће да неко друго судско веће закључи сасвим другачије.

        Карачић за портал Народ истиче да једино хрватски парламент може да забрани поздрав „За дом спремни“.

        Председник загребачког Жупанијског суда Иван Турудић каже да је одлука Високог прекршајног суда таква каква јесте, али да то не значи да ће као таква она бити обавезна и у свим будућим случајевима.

        И Турудић је, гостујући на загребачкој телевизији Н1, рекао да је сасвим могуће да друго веће Прекршајног суда у сличној ситуацији донесе друкчију одлуку.

        Да би таква одлука била обавезна за сва већа Прекршајног суда, објаснио је Турудић, неопходно је најпре да се донесе правно тумачење у којем би било речено да је поздрав „За дом спремни” прекршај, односно, да „ко поздравља тим поздравом чини прекршај“.

        Анте Ђапић, председник опозиционе странке Десно, због објављивања ове вести означио је Јутарњи као медиј који је познат по бројним нападима на „најпопуларнијег хрватског певача и хрватског бранитеља Марка Перковића Томпсона и Домовински рат у целини".

        Наводи се, наиме, да је ову вест Јутарњи пренео као преседан, а да је ауторка Славица Лукић, супруга председника Самосталне демократске српске странке (СДС С) Милорада Пуповца, који је, како се наводи, коалициони партнер у влади Андреја Пленковића.

        (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари