Нови шеф хрватске дипломатије: Неће са Балкана бити улазака у ЕУ на мала врата

ГОРДАН ГРЛИЋ РАДМАН НА МИНИСТАРСКОМ ПОЛОЖАЈУ НАСЛЕДИО МАРИЈУ ПЕЈЧИНОВИЋ БУРИЋ

Гордан Глић Радман са папским

нунцијем Николом Етеровићем

         НОВИ хрватски министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман изјавио је да ће се Хрватска залагати за наставак процеса проширења ЕУ на земље југоисточне Европе, али је додао да неће бити уласка у Унију на мала врата.

         "Свако ко жели у тај клуб добродошао је, али на основу постигнућа. Нема уласка на мала врата", рекао је Грлић Радман на конференцији за новинаре на којој је представио циљеве министарства у његовом мандату.

         Он је казао да му је највећи изазов преузимање председавања Европском унијом почетком идуће године и додао да ће нагласак ставити на економске циљеве. Као један од приоритета навео је даље проширење ЕУ, па ће током хрватског шестомесечног председавања бити одржана и два самита на ту тему.

         Рекао је да је Хрватска спремна за председавање, уз оцену да ће тих шест месеци бити "историјски тренутак". Додао је да би трошкови председавања требало да буду око 70 милиона евра.

         Грлић Радман је постао шеф хрватске дипломатије пошто је његова претходница Марија Пејчиновић Бурић изабрана за генералну секретарку Савета Европе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари