Милановићев „Бљесак“: Напустио скуп у Окучанима због мајицa са усташким „За дом спремни“

ПЛЕНКОВИЋ И ЈАНДРОКОВИЋ ГА ОПТУЖИЛИ ДА ОТВАРА ИДЕОЛОШКЕ СПОРОВЕ

* Зоран МИЛАНОВИЋ: „То је намерна провокација. Убудуће - гдје год буде оваква ситуација ја нећу суделовати. Премијера и председника Сабора разумем, они морају“

* Андреј ПЛЕНКОВИЋ: „Њему је очито неко јавио да неки од учесника има мајицу с грбом ХОС... Видели сте да је пре неколико дана у Јасеновцу за ону плочу, која више није тамо, а која је премештена, рекао да је треба бацити. Никада од било кога од нас овдје нећете чути да плочу с именима бранитеља који су погинули за Хрватску треба бацити“

______________________________________________________________________

        ЗОРАН Милановић, председник Хрватске, данас је дошао у Окучане на обележавање годишњице акције Бљесак али је церемонију убрзо напустио.

        "Пристали смо на све елементе протокола, али на ово нисмо пристали. Овде је један судионик био обучен у одору с поруком 'За дом спремни' и ја у томе не желим суделовати", казао је Милановић.

        "То је намерна провокација, сматрам то гажењем жртава и сећања на овај догађај. Убудуће где год буде оваква ситуација ја у томе нећу суделовати. Премијера и председника Сабора разумем, они морају", рекао је Милановић.

        Упитан је ли разговарао с премијером о томе, Милановић је казао:

        "Јесам. Он је слегнуо раменима. Имам разумевања за премијера, али поздраву `За Дом спремни` овде није место", казао је председник Хрватске.

        У Окучанима се обележава 25. годишњица акције Бљесак у којој је са подручја Западне Славоније, која се тада налазила у саставу Републике Српске Крајине (РСК) и под заштитом УН, Хрватска протерала 15.000 Срба, а 283 је убијено или нестало, међу којима 56 жена и осморо деце

        Пленовић и председник Сабора Гордан Јандроковић изјавили су да није добро што је Милановић напустио скуп у Окучанима због инцидента са усташким покличем и оптужили га да за то сам сноси одговорност, јер недавном изјавом у Јасеновцу, да плочу ХОС-а треба бацити, сам покренуо идеолошке спорове.

        Милановић је имао у виду спомен плочу ХОС-а, на којој је уклесан грб са усташким покличом `За дом спремни`, која је из јасеновачког спомен-парка, након оштрих вишемесечних противљења представника жртава, измештена у оближњу Новску.

        Та Милановићева изјава изазвала је бурне реакције хрватске деснице.

        Милановић је рекао и да они који су се борили под симболом Павелићеве НДХ, у домовинском рату нису се борили за Хрватску, већ за оживљавање усташтва.

Било их је повише

        Пленковић је одреаговао речима:

        "Њему је очито неко јавио да неки од учесника има мајицу с грбом ХОС-а, то је његова одлука... Видели сте да је пре неколико дана у Јасеновцу за ону плочу, која више није тамо, а која је премештена, рекао да је треба бацити. Никада од било кога од нас овдје нећете чути да плочу с именима бранитеља који су погинули за Хрватску треба бацити", рекао је Пленковић.

        Рекао је да "наравно нико није знао да ће неки доћи с тим мајицама".

        "Сви који су дали живот за Хрватску имају моје поштовање, па тако и припадници ХОС-а", јасан је Пленковић.

        Он сматра да одлазак Милановића није добар, јер се на тај начин праве разлике, а ту су, каже, дошли као представници институција.

        Јандроковић је изразио жаљење због инцидента и одласка Милановића, што је оценио непримереним.

        Као и Пленковић, подсетио је да је Милановић својом изјавом у Јасеновцу , како је рекао, "поновно је отворио идеолошке спорове".

        "Овде смо дужни показати поштовање према бранитељима, није коректно ни фер преносити одговорност на организатора. Разлике чувајмо за нека друга места. Он је ничим изазван у Јасеновцу непримерено говорио о бранитељима. Не знам зашто има потребу отварати идеолошке спорове које смо имали у прошлости", рекао је Јандроковић који сматра да је сада одговорност на Милановићу.

        "За мене је то чињеница", закључио је.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари