Милановић у Њујорку: Комшић у УН - не знам са каквим мандатом је овдје и у чије име говори

НАСТУП ИСКОРИСТИО И ДА УКАЖЕ ДА СУ ХРВАТИ У БиХ ОНЕМОГУЋЕНИ ДА БИРАЈУ СВОЈЕ ПРЕДСТАВНИКЕ

* Након свог наступа у Генералној скупштини УН Зоран МИЛАНОВИЋ рекао да је он председник и Хрвата у БиХ - у оној мери у којој Устав (Хрватскер) каже да се брине и води рачуна о статусу Хрвата ван Хрватске, али уз поштовање земаља (у којима живе)

_________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Хрватске Зоран Милановић изјавио да не зна са каквим мандатом је члан Председништва БиХ Жељко Комшић дошао на седницу Генералне скупштине УН и у чије име говори.

       - Комшић је дошао као један од чланова Предсједништва БиХ. Не знам са каквим мандатом и у чије име говори. Чак и да је представник Хрвата, јер функционишу као три члана, ја сам предсједник хрватских грађана и оних Хрвата који живе у БиХ. То је моја дужност и обавеза - рекао је Милановић новинарима у Њујорку након обраћања Генералној скупштини УН.

       Он је навео да је председник Хрвата у БиХ у оној мери у којој Устав каже, да се брине и води рачуна о статусу Хрвата ван Хрватске, али уз поштовање земаља.

       „Хрвати у БиХ и Њујорку имају право гласа“, рекао је Милановић.

       Током обраћања Генералној скупштини УН, Милановић је говорио и о БиХ, изборним реформама, те немогућности Хрвата да бирају своје представнике.

       - Да би кренула напријед, БиХ је потребан одговарајући институционални оквир за подјелу власти, заснован на начелима федерализма, децентрализације и легитимне репрезентације - навео је Милановић.

       Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић састао се уочи 76. седнице Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, где је отишао без одлуке Председништва БиХ с генералним секретаром УН-а Антониом Гутерешом.

       Комшић је истакао да „сусједне државе, које су током рата у БиХ биле активно инволвиране у сукоб, вршећи агресију на међународно признату Републику Босну и Херцеговину, још увијек, нажалост,БиХ посматрају као ратни плијен“, пренели су медији у ФБиХ.

       Комшић је навео да је „у БиХ, односно у Републици Српској на снази политичко противљење закону о забрани негирања геноцида те да члан Председништва БиХ из Републике Српске (Милорад Додик) „противљење закону користи и као средство и као изговор за политичке блокаде у раду институција“.

       Нагласио је да део политичких елита у БиХ настоји промовисати етнички ексклузивитет, што је дискриминаторно и противно међународним и демократским стандардима о равноправности грађана, те затражио снажнију подршку УН-а у заштити темељних људских права.

       Додик је  раније рекао да Председништво није донело одлуку о слању делегације БиХ на седницу у Њујорк те да је Комшић тамо самовољно отишао.

       - Жељко Комшић је тамо у приватној посети и одбацујем било какву могућност да он представља БиХ - рекао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари