Милановић: Додик је Загребу саговорник – то је политичка чињеница велика као Велебит или Јахорина

„ПРЕ 100 ГОДИНА СУ О ЕВРОПИ ОДЛУЧИЛИ ВЕЛИКАНИ, САДА О РЕВИЗИЈИ ДЕЈТОНА ГОВОРЕ СЛУЖБЕНИЦИ АМБАСАДА“

* Упозорио да Жељко Комшић паразитира на хрватском бирачком телу и зато је ситуација у БиХ  ненормална

_______________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас да члан Председништва БиХ Жељко Комшић паразитира на хрватском бирачком телу и да ће ситуација у БиХ бити ненормална док год се то не промени.

       "Зашто БиХ има три члана Предсједништва према Дејтону? Је ли зато да би један народ бирао два представника? То се догађа сада. То је у коријену свих неспоразума", рекао је Милановић новинарима у Бечу.

       Он је појаснио да су три члана Председништва БиХ предвиђена да би сваки од три конститутивна народа могао изабрати свог представника.

       "Није савршено, али је тако тренутно. Да је супротно, бирао би се један, али није тако. Ово показује како неки злоупотребљавају ситуацију зато јер могу, јер су на пик узели најмалоборојнију заједницу", рекао је Милановић, који се јуче у Загребу састао са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

       Милановић је поручио да је Хрватска држава хрватског народа, али да има висок систем заштите мањина, те да је немогуће да за представника мањина гласају они који нису припадници тих мањина.

       „Ми то штитимо. Хрвати у БиХ нису мањина, али су у мањини бројчано. Ако их хоћеш злостављати, радиш то јер то можеш. Посљедњих година врло отворено и директно. Чули смо сада пријетње да ће се то дешавати и убудуће. Морамо сада сјести и озбиљно разговарати", додао је Милановић.

       Он је навео да је Комшић изабран за хрватског члана Председништва БиХ од одређеног броја грађана БиХ, те да не мисли да су гласали за њега да повреде Хрвате, али да Комшић мора бити свестан последица свог политичког рада и пута.

       Милановић је додао да Хрвати разговарају са онима који некога представљају и који су изабрани у признатом демократском процесу.

       "Милорад Додик је саговорник, као што је саговорник и Бакир Изетбеговић, лидер највеће бошњачке странке. То је чињеница, политички велика као Велебит или Јахорина. То се не може заобићи, ни тунел пробити кроз то. Ту сам да разговарамо", нагласио је он.

       Председник Хрватске је истакао да су пре 100 година о судбини Европе одлучили великани, а данас то покушавају радити службеници амбасада који говоре о ревизији Дејтона.

       „А да Хрватска шути и стави прст у ухо? Не може. Они који бирају Комшића требају знати да то није фер и да гријеше. То је недостатак елементарног фер плеја. Хрватска ту неће шутјети и стајати са стране, ни ја, ни премијер", поручио је Милановић те додао да нико у ЕУ не разуме стање у БиХ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари