Милановић Бошњацима: Нећете сломити Републику Српску, нико не може осудити један народ

У СПЛИТУ РЕКАО: „ДОДИКОВА ИНИЦИЈАТИВА ЈЕ ДОБРОНАМЕРНА, АЛИ ЈЕ НЕ ПРИХВАТАЈУ ДРУГА ДВОЈИЦА“

* „Нисам за нови Дејтон већ за придржавање оног што је записано. Ми не тражимо пуно, само оно што је записано у Дејтонском споразуму. Није реално јер ова двојица (Жељко Комшић и Шефик Џаферовић) то не желе“

* „Постоје Дејтон и парадејтон који се претвара у врсту парадентозе јер није усвојен на исти начин. Давале су се велике овласти појединцима, конкретно високом представнику. То се све покушава перпетуирати, међутим ушло се у сукобе. Ја кад сам инсистирао да се у завршној изјави НАТО самита спомене Дејтонски споразум, с друге стране је била идеја да се не спомиње Дејтон, него релевантни међународни уговори, у том грму лежи зец“

____________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас у Сплиту да сматра добронамерном иницијативу српског члана Председништва БиХ Милорада Додика да о будућности БиХ треба да разговарају званичници Турске, Србије и Хрватске.

       Међутим, додао је он, та иницијатива није реална, јер остали чланови Председништва БиХ не мисле исте као Додик, преносе медији.

       Милановић је изјавио да Дејтонски споразум није пропао али се крши, те да он није за нови Дејтон већ за придржавање оног што је "записано".

       „Ми не тражимо пуно, само оно што је записано у Дејтонском споразуму. Није реално јер ова двојица (Жељко Комшић и Шефик Џаферовић) то не желе", рекао је Милановић и додао да Додик више указује да садашње стање није одрживо.

       Додао је да противљење Кине и Русије именовању Кристијана Шмита може "отупити" међународне напоре у БиХ.

       "Постоје Дејтон и "парадејтон" који се претвара у врсту парадентозе јер није усвојен на исти начин. Давале су се велике овласти појединцима, конкретно високом представнику. То се све покушава перпетуирати, међутим ушло се у сукобе. Ја кад сам инсистирао да се у завршној изјави НАТО самита спомене Дејтонски споразум, с друге стране је била идеја да се не спомиње Дејтон, него релевантни међународни уговори, у том грму лежи зец. Кад кажете тако нешто неодређено, ту се да уклопити свашта. Ви нећете сломити Републику Српску, можемо мислити што год хоћемо, не можемо осудити цијели народ, то је реалност. Никакви релевантни међународни уговори, него Дејтон", казао је Милановић.

       Такође је рекао да је обезвређена особа која је требала бити Високи представник и да тренутно имамо пат позицију.

       "С друге стране, ова двојица из Предсједништва БиХ говоре да је Хрватска злочиначка држава, толико година након рата. Какав је то залог, како можеш нормално живјети с таквим људима?", рекао је Милановић.

       Додик је јуче изјавио да је ситуацију у БиХ могуће решити кроз посредовање председника Турске Реџепа Таипа Ердоана, Србије Александра Вучића и Хрватске Зорана Милановића, који би могли да допринесу да се одржи дијалог.

       „У ове досадашње посреднике више нема повјерења. Верују им Бошњаци, неким мањим делом Хрвати из својих неких разлога, док ми Срби уопште у то не верујемо. Ако је могуће да у констелацији Ердоган, Вучић, Милановић разговарамо - разговараћемо. Ако не, видећемо", рекао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари