Караматић: Хрвати треба да врате Херцег-Босну јер Бошњаци од БиХ праве балкански калифат

„МОЖДА СУ САМО БОШЊАЦИ ЗА РАТ, АЛИ ДОБРО КАЖЕ МИЛАНОВИЋ – МИ СЕ МОЖЕМО САМО КЕСТЕНИМА ГАЂАТИ“

* Председник ХСС Марио КАРАМАТИЋ:  Понављање приче да су Хрвати везивно ткиво БиХ више нема никаквог смисла. ХСС је за ревитализацију Хрватске Републике Херцег-Босне. По важећим законима у БиХ, Хрвати се поново могу организовати и административно и територијално”

* „Данас је, захваљујући бошњачким политичарима, а прије свега Бакиру Изетбеговићу, којем се захваљујем овим путем, покренут процес реорганизације БиХ. Данас је свима јасно да оваква БиХ више не може опстати без обзира на сав напор и новац који је међународна заједница уложила

_______________________________________________________

       МАРИО Караматић, председник ХСС, изјавио је након пропалих преговора у Сарајеву о изборном законодавству да је БиХ данас кренула у процес реорганизације и да у оваквом облику неће опстати, као и да је та странка за ревитализацију Хрватске Републике Херцег-Босне.

       ”Данас је, захваљујући бошњачким политичарима, а прије свега Бакиру Изетбеговићу, којем се захваљујем овим путем, покренут процес реорганизације БиХ. Данас је свима јасно да оваква БиХ више не може опстати без обзира на сав напор и новац који је међународна заједница уложила”, рекао је Караматић Срни.

       Према његовим речима, данас је покренут точак историје који ће “од некадашње 'сто одсто БиХ' Хариса Силајџића довести ту политику на 23 одсто БиХ”.

       Караматић је истакао да није изненађен пропашћу преговора, јер је “врло тешко сједити и преговарати са неким ко нема намјеру да се договора већ сједа за сто како би покушао 'мазати очи' међународној заједници”.

       “Међутим, данас су и људи из администрације САД и ЕУ видјели са чим ми имамо посла и да се под маском грађанске државе покушава створити балкански калифат у срцу Европе”, навео је Караматић, који је члан Председништва Хрватског народног сабора (ХНС).

Марио Караматић

       Он је додао да су закључци са последњег засједања ХНС-а јасни у погледу новонастале ситуације.

       “Посљедњи закључак говори о територијалној и политичкој реорганизацији у првом реду Федерације БиХ, а тако и БиХ. Преведено на било који језик - то значи да БиХ у оваквом облику опстати неће. Спољне границе ће се задржати. Браћа - ако се не могу договорити подијеле се унутар куће - сваки узме своју собу и заједнички користе дневни боравак, кухињу и купатило. БиХ иде у том правцу”, навео је Караматић и додао да је данас убијен сваки оптимизам.

       Караматић је оценио да понављање приче да су Хрвати везивно ткиво БиХ више нема никаквог смисла.

       “ХСС је за ревитализацију Хрватске Републике Херцег-Босне. По важећим законима у БиХ, Хрвати се поново могу организовати и административно и територијално”, истакао је Караматић.

       Према његовим речима, у односу на пре четири или пет година, данас више не постоји ниједан нижерангирани службеник међународне заједнице коме није јасно ко крши Устав БиХ и законе, ко намеће другим народима своју вољу.

       “Ја нисам видио до сада да Мостар или Бањалука покушавају диктирати Сарајеву било шта. Сарајево покушава диктирати апсолутно свима, укључујући и Тузлу и Зеницу и све, они су посебна елита. Оваква земља није функционална, процес је данас кренуо, а видјећемо како ће завршити”, додао је председник ХСС-а.

       Караматић тврди да је сада небитно хоће ли бити избора.

       “Основни предуслов да се организују избори је усвајање буџета, а познато је да он није усвојен. Једноставно, новца за изборе нема”, додао је Караматић.

       Одговарајући на питање да ли ће пропаст преговора у ФБиХ довести до додатне нестабилности и евентуално угрозити безбедносну ситуацију, Караматић је рекао да је БиХ толико нестабилна да се сама урушава.

       “Што се тиче могућности рата, ја бих парафразирао предсједника Хрватске Зорана Милановића - ми се овдје можемо гађати само кестенима. Рат је скупа играчка. Ниједна народ, осим можда бошњачког нема амбиција ратовати, али дефинитивно нема никаквих ресурса, ни финанцијских ни људских. Њихов најпотентнији ресурс се налази у амбасадама, покушавајући извадити визе да побјегне из земље, тако да рата бити неће”, сматра Караматић.

       Преговори странака у Федерацији БиХ о измјенама Изборног закона, који су вођени под менторством администрације САД и ЕУ, данас су завршени без икаквог договора.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари