Index: Нејасно је зашто Пуповац верује да је Пленковић против фашизације Хрватске

У ХРВАТСКОЈ ВЛАДИ ИМА МИНИСТАРА КОЈИ УСТАШЕ САХРАЊУЈУ СА ВОЈНИМ ПОЧАСТИМА

         ГОТОВО сви хрватски медији су директно преносили обраћање Милорада Пуповца новинарима у Сабору, а портал Index у свом осврту пише да је он том приликом изрекао ствари о стању у хрватском друштву, нарочито када је реч о „положају Срба и дивљању филоусташког хрватског национализма, с чиме се, кажу, свако објективан и демократски настројен може у већини сложити”.

         Index пише да је ситуација у хрватском друштву заиста алармантна по питању „рехабилитације усташлука” јер тај политички пројекат, наводе, не спроводи само екстремна десница, за коју се у међувремену без проблема може рећи и да је клерофашистичка, него и неки министри у влади премијера Андреја Пленковића.

         Портал за Пуповца каже да је неформални лидер грађана Хрватске српског порекла и додаје да су он и СДС С, додуше „мали, али никако неважан део парламентарне већине”.

         „Пуповац је, дакле, у праву, али то и даље не објашњава кључну мистерију његове актуелне политике, зашто и даље у Пленковићу види 'суво злато', зашто је уверен да је и Пленковић против фашизације хрватског друштва јер Пленковићева дела сведоче да он с тиме нема проблема, с обзиром на то да у својем кабинету има министре који усташе сахрањују с војним почастима и поздрављају осуђене ратне злочинце због убијања српских цивила као своје драге ратне другове”, наводи Index.

         Уз констатацију да Пленковић у свом понашању и изјавама, откако је премијер, не нуди аргументацију за став на основу којег би Пуповац могао да мисли да је искрени антифашиста.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари