Хрватска левица изнудила расправу у Сабору о усташком поздраву „За дом спремни“

СДП ТРАЖИ И ДА СЕ ИЗ ЈАСЕНОВЦА УКЛОНИ СПОМЕН-ПЛОЧА СА ТИМ РЕЧИМА

         ХРВАТСКИ парламент ће сутра расправљати о интерпелацији о раду Владе у вези њеног нечињења поводом учестале злоупотребе усташког поздрава "За дом спремни", коју је још у пролеће прошле године поднео Клуб СДП-а.

         СДП-овци траже од Сабора да отвори расправу о тој теми и да јасно обавеже Владу да спречи коришћење симбола и поздрава који су у Хрватској забрањени на основу Устава, закона и јасне судске праксе.

         Они су Сабору предложили и да донесе закључке којима ће утврдити да је поменути поздрав коришћен као службени поздрав усташког покрета и тоталитарног режима тзв. НДХ и да је Влада дужна у року осам дана да уклони спомен-плочу која је у Јасеновцу подигнута припадницима хрватских оружаних снага погинулим почетком 1990-их, са натписом "За дом спремни".

         Према предлогу, влада је дужна и да у року од 15 дана покрене поступак надзора над регистрованим правним лицима која у свом називу или логоу користе речи "За дом спремни", те да од њих затражи промене статута.

         Влада је на СДП-ову интерпелацију одговорила у септембру прошле године, а Сабору предложила да не прихвати СДП-ове закључке.

          Влада је оценила да су нетачне тезе из интерпелације о релативизацији усташких злочина и неприхватљивости коришћења симбола.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари