Хрвати тврде да је Јасеновац био тек сабирни и радни логор, али не само у НДХ него и у СФРЈ

ЗА НОВЕ НИСКОСТИ И ФАЛСИФИКОВАЊЕ ИСТОРИЈЕ ИСКОРИСТИЛИ СУ ХРВАТСКУ ВИКИПЕДИЈУ

         ХРВАТСКА Википедија дотакла је ново дно најновијим изменама чланка о Јасеновцу и стала у одбрану усташства у којима се као релевантан извор наводи књига Игора Вукића “Радни логор Јасеновац” у којему се овај усташки логор смрти, који је згражао чак и нацисте, представља скоро као бања.

         Усташки логор смрти Јасеновац сада се описује као Сабирни логор Јасеновац, а први подаци у чланку су из Вукићевог интервјуа Гласу Концила. Наиме, већина података на које се позива у чланку о Јасеновцу на хрватској Википедији су из екстремно десних медија, као што су портал удружења Жељке Маркић Narod.hr, Хрватски тједник и Маxпортал.

         На свим местима у чланку на којима је писало да је Јасеновац био “логор смрти” сада пише “сабирни логор”, а уз Вукића - иначе секретара удружења које тврди да је Јасеновац био комунистички логор - позива се и на ревизионистичку историчарку Бланку Матковић која је позната по својим екстремистичким ставовима.

         У чланку на Википедији цитира се и словеначки истраживач Роман Лељак, који је иначе правоснажно осуђени преварант, због чега је служио и затворску казну, а озбиљни га историчари сматрају шарлатаном.

         Више од пола чланка о Јасеновцу сада се заправо своди на негирање злочиначког карактера овог логора смрти и индиректну одбрану усташа и НДХ.

         За поређене с хрватском Википедијом, на енглеској и немачкој Википедији Јасеновац се описује између осталога као логор за истребљење људи.

         (Index.hr)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари