Грабар Китаровић: Замена територија на Косову лоша је идеја јер отвара Пандорину кутију

И ОНА И ЊЕН КАБИНЕТ ПРЕЋУТАЛИ ДА ЈЕ У ЊУЈОРКУ ИМАЛА КРАТКИ СУСРЕТ СА ДАЧИЋЕМ

* У разговору са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом Хрватску назвала „лидером на подручју југоистока Европе

______________________________________________________________

        ПРЕДСЕДНИЦА Колинда Грабар Китаровић током сусрета са Генералним секретаром УН, Атониом Гутерешом, изјавила је да би "замена територија" на Косову била лоша идеја, која би отворила "Пандорину кутију", али је прећутала кратак сусрет са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, пише хрватски портал Индекс.

        "Споменула сам замену територија и рекла да би то била јако лоша идеја која би отворила Пандорину кутију и разноразне захтеве за територијалним променама на простору целе бивше Југославије", рекла је Китаровић.

        Председница је, наводи портал, критиковала идеју "размене територија" и на билатералном сусрету с косовским председником Хашимом Тачијем, који је мењао ставове по том питању.

        Индекс пише да Грабар Китаровић ни у саопштењу ни на Tвитеру не помиње кратак сусрет са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

        Овај медиј додаје да се у саопштењу српског МСП-а наводи да је први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, у Њујорку имао низ краћих сусрета с бројним челницима, међу којима је и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић.

        У саопштењу Пантовчака стоји даље да је Китаровић са Гутерешом разменила мишљења о стању на југоистоку Европе и о хрватском председавању Савјетом Европе у првој половини 2020.

        "Главне теме разговора биле су ситуација односно развој ситуације на југоистоку Европе, посебно у Босни и Херцеговини као и односи између Београда и Косова, те шта је то што Хрватска као лидер на подручју југоистока Европе може учинити како би помогла у даљој стабилизацији стања и решавању ових отворених питања", рекла је Китаровић након састанка са Гутерешом.

        (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари