Човић: Сарајево показује опасно непријатељство према Хрватима - од ФБиХ прави бошњачку државицу

СДА ИЗБОРНУ РЕФОРМУ УСЛОВИЛА УКИДАЊЕМ ЗАКОНОДАВНЕ УЛОГЕ ДОМА НАРОДА ФБиХ

* Драган ЧОВИЋ: Желе да улогу Дома народа сведу на заштиту виталног националног интереса и да га изједначе са Вијећем народа Републике Српске, што представља грубо кршење Вашингтонског споразума и Дејтонског мировног споразума те озбиљно угрожава мир у БиХ. Ако Бошњаци не одустану – тражићемо свој ентитет

_______________________________________________________

        ДРАГАН Човић, председник ХДЗ, истакао је да захтев СДА за укидање овлашћења Дому народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/представља рушење Дејтонског споразума и мира у БиХ, те наговестио да ће Хрвати покренути успостављање федералне јединице ако их покушају претворити у националну мањину.

       Човић је водећим званичницима ЕУ и бројним западним дипломатама упутио писмо у којем их је обавестио о пропалим преговорима који су завршени протекле седмице, током којих је водећа бошњачка СДА условила изборне реформе укидањем законодавне улоге Дома народа.

       Он је упозорио да такви потези воде претварању Федерације БиХ у "бошњачку државицу".

       „Као представник политика које заговара хрватски народ, истичем да укидање законодавних овлаштења Дома народа Парламента Федерације БиХ, његово свођење на улогу заштите виталног националног интереса и изједначавање тог дома с Вијећем народа Републике Српске представља грубо кршење Вашингтонског споразума и Дејтонског мировног споразума те озбиљно угрожава мир у БиХ", написао је Човић, који је и председник Хрватског народног сабора БиХ, који окупља највеће хрватске странке у БиХ.

       У писму западним званичницима, Човић наводи да такав захтев представља "опасан чин непријатељства према хрватском конститутивном народу, који се жели свести на статус националне мањине".

       Он је подсетио и на закључке недавног ванредног засједања Хрватског народног сабора БиХ којим је најављено да ће Хрвати покренути захтјев за територијално преуређење БиХ ако се настави с њиховим обесправљивањем.

       Човић је писмо, између осталих, упутио председнику Европске комисије Урсули фон дер Лајен, високом представнику ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепу Борељу, хрватском председнику Зорану Милановићу, премијеру Андреју Пленковићу и председнику Сабора Гордану Јандроковићу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари