Човић: БиХ нема другог пута него да убрзано формира власт

„ТО ЈЕ НЕИЗБЕЖНО ИАКО ПОЛИТИЧКО САРАЈЕВО ПОНОВО ОТВАРА КОЈЕКАКВЕ РАСПРАВЕ“

         ПРЕДСЕДНИК Хрватског народног сабора /ХНС/ и ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да БиХ нема другог пута него да убрзано формира власт, а ако се то не оствари БиХ би дошла у кризу несагледивих последица.

        Човић је појаснио да су при изради споразума о формирању власти на нивоу БиХ била примарна два циља - изборно законодавство и механизам координације и изразио наду да се овог пута, након што су потписани принципи деловања министара и свих нивоа власти у БиХ, неће моћи избећи формирање власти без обзира на то што политичко Сарајево четири дана након тога отвара којекакве расправе.

        С обзиром на то да опозиција са свих страна, и бошњачке и Републике Српске и хрватске, тврди да је споразум тројице лидера СНСД-а, СДА и ХДЗ неодржив, Човић каже да не верује да се може направити већи ниво усаглашености.

        Човић је истакао да је циљ успоставити власт, приступити преговорима с ЕУ и надмашити источне суседе у процесу приступања.

        Коментаришући став СДП БиХ и Наше странке, које сматрају да ће постигнутим договором ХДЗ БиХ имати монопол на представљање Хрвата у БиХ, Човић је за ХРТ рекао да политичко Сарајево и странке већ дуже времена кад немају других аргумената онда излазе с таквим тврдњама.

        “Оно што ми желимо јесте да три конститутивна народа буду легитимно представљена на свим административним нивоима у БиХ, што је врло јасна Уставна одредба БиХ. Као најмањи конститутивни народ - инсистираћемо на таквом представљању”, нагласио је Човић.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари