Ердоган Америци: Не одустајемо од С-400, купићемо и Patriot ако нам услови буду одговарали

ОСТАВИО БЕЗ ОДГОВОРА НАСРТАЈ АМЕРИЧКОГ МИНИСТРА РИКА ПЕРИЈА НА ТУРСКИ ТОК

* На конференцији CERAWeek у Хјустону Рик ПЕРИ рекао да су гасоводи Северни ток-2 и Турски ток „инструменти погубног утицаја Русије“

_____________________________________________________________________

         РЕЏЕП Тајип Ердоган још једном је потврдио да Анкара не одустаје од куповине руских зенитних ракетних система С-400.

         „Нема ни говора, нагласио је, о одустајању од С-400“.

         У интервјуу телеканалима Habertü rk TV, Show TV и Bloomberg HT, поновио је да је Турска спремна да размотри понуду САД да купи и њихове зенитне ракетне системе Patriot, али је истовремено поставио „неколико важних предуслова“.

         Према његовим речима, Анкара инсистира на заједничкој производњи тих система, добијању технологија за Patriot-е  и умереној цени.

         Турски председник је у том контексту посебно нагласио: „Русија је према тим истим нашим захтевима имала веома позитиван приступ“.

         Ердоган, међутим, није одреаговао на насртај америчког министра енергетике, Рика Перија, на гасовод Турски ток.

         Пери је, иначе, на конференцији CERAWeek у Хјустону рекао да су гасоводи Северни ток-2 и Турски ток „инструменти погубног утицаја Русије“.

         Претходно је оптужио Москву да са извозом енергената игра политичке игре и да своју „погубну тактику“ користи против Европске уније и САД „претећи њиховом јединству“.

         Додао је да је јачање улоге на европском тржишту енергената дугорочна стратегија Русије и да се иза ње крију политички циљеви:

         „Русија користи хибридне инструменте утицаја који укључују инфрастртуктурне пројекте за ширење свог погубног утицаја, дезинформација и политичку ерозију. Северни ток-2 и Турски ток су саставни део те стратегије“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари