Тачи: Разумем поступак Рахоија, али Косово није Каталонија

EURACTIV: ЗА РАЗЛИКУ ОД ШПАНИЈЕ - СРБИЈА НЕМА ПРОБЛЕМ ДА СЕДИ ЗА ИСТИМ СТОЛОМ СА ТАЧИЈЕМ

        ПРИШТИНА разуме одлуку шпанског премијера Маријана Рахоја да не присуствује самиту ЕУ-Западни Балкан у Софији, али „Косово није Каталонија“, изјавио је председник шиптарског Косова Хашим Тачи.

        „Наравно, ни под којим условима, неко може да повуче паралеле између нас и Шпаније, јер Косово није Каталонија“, изјавио је Тачи за бриселски портал Euractiv.

        Тачи је на маргинама јучерашњег самита рекао да „Косово“ има пријатељска осећања према Шпанији и да поштује демократску традицију Шпаније и њен територијални интегритет.

        „Разумемо осетљивост питања у Шпанији и наставићемо да будемо пријатељске земље. Пре или касније сви ћемо бити чланови једне велике породице, ЕУ“, изјавио је Тачи.

        Рахој је 23. марта рекао бугарском премијеру Бојку Борисову да неће присуствовати самиту ЕУ-Западни Балкан јер не жели да седи са истим столом са Косовом.

        Шпанија, са још четири земље ЕУ, није признала једнострано проглашену независност Косова. Euractiv наводи да је главни разлог то што те земље страхују од сепаратизма на својој територији и не слажу се с начином на који се Косово отцепило од Србије.

        Имајући у виду осетљиву политичку ситуацију, додаје портал, Рахој није желео да долива уље на ватру и покрене дебату у Шпанији о двоструким стандардима у погледу косовске и каталонске независности.

        На састанку шефова држава или влада земаља ЕУ и Западног Балкана, Шпанију је представљао њен амбасадор у ЕУ.

        Euractiv је додао да су многи посматрачи приметили „парадокс да за разлику од Шпаније, Србија нема проблем да седи за истим столом с Косовом, или да се рукује са косовским лидерима“.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари