Велике демонстрације у Тирани против режима Едија Раме, иако је стуб стабилности на Балкану

НА ЧЕЛУ ПРОТЕСТА ЛИДЕР ДЕМОКРАТСКЕ ПАРТИЈЕ АЛБАНИЈЕ ЉУЉЗИМ БАША

          У ТИРАНИ је данас одржан протест албанске опозиције са којег је лидер Демократске партије Албаније Љуљзим Баша поручио премијеру Едију Рами да треба да оде са власти заједно са „нелегалном владом" коју води, а да на чело земље да дође „антимафијашка влада".

          Према проценама локалних медија на митингу, који је окончан мирно након говора опозиционих лидера, било је око 10.000 људи, опозиционе странке тврде да је било између 200.000 и 300.000 демонстраната, а полиције је одбила да изнесе процене.

          „У име вас, у име свих Албанаца и опозиције тражимо да Еди Рама и његова нелегална влада оду", рекао је Баша.

          Он је позвао на успостављање „антимафијашке владе која ће се борити против организованог криминала, покренути даље правосудну реформу у складу с Уставом и припремити (земљу) за одржавање слободних и праведних избора".

          Већи део Тиране данас је био блокиран пошто су опозиционе демократе најавиле да ће протест трајати око четири сата.

          Скуп је обезбеђивало више од 1.500 полицајаца, већи део полицијских снага је био под пуном опремом за разбијање демонстрација, а биле су приметне такође појачане контроле као и водени топови на улицама.

          Баша је раније саопштио да су незадовољство тренутном ситуацијом у земљи као и повезаност државе са организованим криминалом главни разлог за мирне протесте.

          Амбасада САД у Тирани издала је саопштење у којем је препоручила да се избегава маршрута протеста, као и задржавање на већини тргова у граду.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари