Узбуђење међу Шиптарима: Приштина тражи хитно ослобађање Харадинаја

ЈОШ СЕ НИСУ ДОСЕТИЛИ ДА ИМ ТО МОЖДА РАДЕ АМЕРИКАНЦИ, А ДА ИМ ЈЕ НАЛОГ СРБИЈЕ САМО ДОБРО ДОШАО

  • ФАКТИ: Ово би могло да значи да су у Вашингтону одлучили да Харадинаја осуде, а да преко његове „жртве“ оперу Хашима Тачија. Једино ће, у том случају, морати да некако објасне како осудише некога кога је њихов Хашки трибунал ослободио…

         ШЕФ кабинета министра спољних послова Косова Башмир Џемај изјавио је вечерас да очекује да лидер Алијансе за будућност Косова и бивши премијер Рамуш Харадинај буде што пре пуштен на слободу.

         "Његово притварање од стране власти Француске на основу налога за хапшење Србије у потпуности је неприхватљиво. МИП Косова је преко Амбасаде Косова у Паризу уручило ноту француским властима, а министар Енвер Хоџај користи све дипломатске путеве да се Харадинај што пре ослободи", рекао је Џемај за КТВ.

         Истовремено је Министарство правде саопштило да се у координацији с Министарством спољних послова, Полицијом Косова и косовским амбасадором у Француској обратило француском Министарству правде са захтевом за хитно ослобађање Харадинаја.

         "Министарство правде сматра да су сви налози за хапшење издати од стране Србије за држављане Косова за наводна кривична дела извршена у Републици Косово незаконити и неприхватљиви, те стога очекујемо хитно ослобађање Рамуша Харадинаја", наводи се у саопштењу Министарства правде Косова.

         Потерницу против Харадинаја Србија је издала 2006. године због сумње да је починио ратне злочине 1998. и 1999, у време када је био један од команданата ОВК. Њему је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине, али је 2012. ослобођен.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари