Тачи: Од Пенса сам добио обећање да ће САД бити директно укључене у дијалог са Београдом

ТВРДИ ДА МУ ЈЕ ПОТПРЕДСЕДНИК САД РЕКАО ДА КОСОВО КАО „СУВЕРЕНА ЗЕМЉА“ ИМА ПРАВО НА АРМИЈУ

Тачи и Пенс у Белој кући

        ПРЕДСЕДНИК Косова Хашим Тачи изјавио је да је од потпредседника Сједињених Америчких Држава Мајка Пенса добио обећање да ће САД бити директно укључене у дијалог Приштине и Београда, преносе данас приштински медији.

        „Дошло је време да се САД директно укључе у дијалог између Косова и Србије. Потпредседник Пенс потврдио је посвећеност и укљученост Беле куће у тај значајан процес“, рекао је Тачи за РТК и додао је да ће учешће САД у дијалогу дати ново значење, динамику и сигурност за успешан завршетак бриселских преговора.

        Према речима Тачија, који се с потпредседником САД састао 29. септембра, разговарали су и о наставку дијалога о нормализацији односа Косова и Србије „уз историјски договор о нормализацији и помирење, кроз водећу улогу Европске уније“.

        Тачи је навео да је главна тема састанка с Пенсом била стварање војске Косова, која ће се, како је проценио, бити већ ове године.

        „Потпредседник Пенс је још једном потврдио став Сједињених Држава да Косово, као суверена земља, има право да створи Оружане снаге и потврдио да ће нове снаге Косова бити модерне, са стандардима NATO-а и мултиетничке. Све обавезе и одговорности ће бити испуњене у овој години, а Оружане снаге Косова ће бити формиране“, рекао је Тачи.

        Америчка администрација, како је навео, од Косова захтева да што пре заврши питање демаркације границе са Црном Гором.

        „За САД је то питање затворено и од нас, Скупштине Косова, траже да то се то питање што пре заврши, да би се кренуло напред у процесу европских интеграција, посебно визне либерализације“, рекао је Тачи.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари