Тачи од Мете за своје Шиптаре затражио - држављанство Албаније

„ДИЈАЛОГ“ СА ВУЧИЋЕМ НАЗВАО - ЗАВРШНОМ ФАЗОМ ПРИЗНАВАЊА „КОСОВА“ ОД СТРАНЕ СРБИЈЕ

        КОСОВСКИ председник Хашим Тачи затражио је од албанског председника Иљира Мете да Албанија омогући житељима Косова добијање држављанства те земље.

        „Затражио сам од Мете да, на основу Устава, грађани добију држављанство (Албаније), јер је Европа показала неправду према Косоварима. Албанија је једина нада“, рекао је Тачи током заједничке конференције за новинаре са албанским председником, који борави у Приштини, преноси РТС.

        Тачи је у контексту овог захтева још једном упутио критике Европској унији због условљавања визне либерализације за житеље Косова.

        Он је албанског председника одликовао „Орденом независности“, због како је навео, „заслуга и учешћа у процесу остваривања аспирација и стицања независности Косова“.

        Мета је рекао да је одликовање „посебно признање“ за њега и Албанце у Албанији.

        У заједничкој изјави, Тачи и Мета су навели да се залажу за „настављање завршне фазе дијалога за нормализацију односа између Косова и Србије, позивајући на обновљено ангажовање ЕУ и уз директно учествовање САД, са циљем коначног признавања Косова као суверене и независне државе од стране Србије, као процеса који ће имати позитиван ефекат за цео регион“.

        РТС

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари